keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Varaslähtö kevääseen
Mutta tänä vuonna se en ollut minä, joka otti varaslähdön. Kävin eilen ensimmäistä kertaa kurkkaamassa kasvimaalla: penkkiin jäänyt mangoldi oli päättänyt talvehtia ja pääsen kohta keräämään vuoden ensimmäistä satoa :). Minulla ei ollut aavistustakaan, että mangoldi voi talvehtia... Siellä istui muuten myös vuoden ensimmäinen leppäkerttu aurinkoa ottamassa.

Syksyn viimeiset kehäkukat marraskuun lopussa ja kevään ensimmäiset mangoldit maaliskuussa. Just nyt en halua miettiä ilmastonmuutosta vaan nautin. Ehkä tämä oli vain poikkeuksellinen vuosi?

Päivän inspiraation löysin täältä ja muutama puutarhakirja on taas tilauksessa, vaikka olin tiukasti päättänyt olla ostamatta enää yhtään kirjaa… Kuvat on ottanut taitava ruotsalainen Kristin, jonka blogi Krickelin on ehdottomasti yksi lempiblogejani tällä hetkellä. Käykää kurkkaamassa.

Täällä on upea, aurinkoinen aamu. Keittiö on jo kuurattu, viherkasvit suihkutettu ja elämä tuntuu tänään oikein hyvältä.

Mukavaa päivää teillekin!

4 kommenttia:

 1. Mangoldi ei huomannut talvea ollenkaan :) Omalla kasvimaallani on vielä lunta, mutta kohta voin poimia ensimmäisiä vihersipulinvarsia ja suolaheinää, joka aina aloittaa jo lumen alla. Poikkeksellisen varhainen kevät meilläkin.

  VastaaPoista
 2. Kyllä tuollakin on vielä täysi talvi niin kuin ylimmästä kuvasta näkee - sen takia en ole käynyt siellä edes ihmettelemässä. Eilen menin kuitenkin katsomaan mitä kuuluu villirucolalle ja talvisalaatille - ovatko selvinneet talvesta. Niiden luona oli vielä kovasti hiljaista (vaikka ovat kyllä elossa), mutta tuo unohtunut mangoldi siellä puski jo täyttä häkää uutta lehteä :). Pieniä nokkosiakin siellä jo kasvaa.

  Eikä täällä mitään hirveän lämmintä ole ollut - muutamana päivänä noussut tuonne kymmeneen lämpöasteeseen, mutta yöllä on vielä reilusti pakkasta. Uskomatonta elinvoimaa!

  VastaaPoista
 3. Ilmastonmuutokseen en ota kantaa, mutta tänä vuonna kevät on aikaisessa meilläkin. Ei se joka vuosi näin aikaisin ole tullut. Käytännössä kaikki lumi on sulanut jo runsas viikko sitten ja ensimmäiset vihreät pukkaavat maasta. Tänään ajattelin levitellä kalkkia ja hiekkaa sammaleelle siinä toivossa, että sammal antaisi vähän tilaa jollekin muulle kasvustolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kevät on ottanut vähän takapakkia hienoista ilmoista huolimatta. Yöt on niin kylmiä, että lumet sulavat tosi hitaasti. Ei voi edes haaveilla vielä pihan kuopsutuksesta. Tosin tuo mangoldi tuolla vaan sitkeästi kasvaa kymmenen asteen yöpakkasista huolimatta :).

   Piti oikein käydä kurkkaamassa netissä, mikä sammaleeseen tehoaa. Yhdellä puutarhakurssilla opettaja totesi, että varjoisalla puolella ei oikein mikään...Joku oli kuitenkin laittanut vinkin, että runsaasti kalkkia ja sitten apilaa - oli sillä tavalla saanut sammaleen väistymään ja tilalle apilaa ja nurmikkoa. Kuulostaa ihan mahdolliselta: olen joutunut kitkemään kukkapenkkiin leviävää apilaa ja se on sitkeä pirulainen :). Voittaa varmaan sammaleenkin.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!