sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Kielipuoli
Täällä on ollut kummallinen sää. Joka toinen päivä sataa vettä ja tuulee, joka toinen päivä on täydellinen kevätsää. Eilen oli jälkimmäinen. Vaikka nuo vesiputoukset näyttävät olevan kuvissa vielä jäässä, niin eivät ne ole. Joka paikassa kohisee ja kuohuu.

Olen kääntänyt ystäville yhtä englanninkielistä artikkelia suomeksi. Se on hyvää aivojumppaa, vaikka tässä tilanteessa olisi tietenkin hyödyllisempää kääntää norjankielistä tekstiä. Suomen kieli sujuu vielä, mutta jotkut ilmaisut alkavat unohtua jo nyt. Mietin koko eilisen, mikä on "fellow citizen" suomeksi. Aamuyöllä mieleeni juolahti "maanmies". Sen jälkeen maistelin sanaa pitkään, koska se kuulosti kuitenkin jotenkin omituiselta. Piti tarkistaa netistä, onko se oikea ilmaisu… Samanlaisia sanojen, tai etenkin ilmaisujen katoamisia tapahtuu yhä useammin. 

Täällä asuva suomalainen ystäväni osallistui samaan käännöstyöhön. Hän on asunut pois suomesta n. 30 vuotta ja hänelle suuria vaikeuksia tuotti esim. tietoteknikka-alan sanaston kääntäminen. Jos maailma on muuttunut 30 vuodessa melkoisesti, niin on myös kieli. Ja muuttuu koko ajan.

On vähän pelottavaakin huomata, miten nopeasti kieli katoaa. Vanhat ilmaisut katoavat mielestä, mutta kieli myös muuttuu nykyään huimaa vauhtia  ja jo kolmen vuoden aikana on tullut paljon uusia sanoja ja ilmaisuja. Vaikka luen netistä suomalaisia lehtiä ja olen sinne päin aktiivisessa yhteydessä, niin silti jo nyt huomaan, että en ihan pysy kärryillä. Tosin en ole vielä oikein näiden norjalaistenkaan kärryjen kyydissä.

No, pysyypähän dementia loitolla kun pelaa useamman kielen kanssa yhtäaikaa.

Aihe ei ollut ihan synkassa kuvien kanssa, mutta olkoon. Tämä oli nyt päälimäisenä mielessä.

Nautitaan keväästä - helmikuu meni jo :).

4 kommenttia:

 1. Minä tykkään aina hurjasti noista "jääputouksista" joita kallioon tulee. Ovat jotenkin niin sanoinkuvailemattoman kauniita - oikeita luonnon omia taideteoksia. Tuolla moottoritien varrellakin näkyy kallioseinämillä jääputouksia.. aijai, niin kaunista ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on tosi hienoja! Vielä joku aika sitten ne oli uskomattoman turkooseja, nyt vähän jo auringon ja veden hapertamia ja niiden alla virtaa vesi kovaa vauhtia. Kunhan hetki mennään vielä eteenpäin, niin joka paikka on täynnä vesiputouksia ja tuolla rinteillä kuohuu oikein kunnolla. Kevät on täällä(kin) hienoa aikaa.

   Poista
 2. Mulla on ihan samoja kieliongelmia! Tuntuu, etten osaa enää mitään kieltä kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että se on sellainen välitila .:). Kun tämä uusi kieli vahvistuu tarpeeksi, niin äidinkielikin palaa takaisin. Ehkä...

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!