keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Julmaa luksusta


Otin kuvan eilen. Oli melkein viisitoista astetta pakkasta ja aamuinen kuutamo. Ihanan jouluinen tunnelma, vain tonttu puuttui. Viime yönä oli sitten lyhyt mutta aika kova myrsky, ja nyt tuolla mennään taas plussan puolella. Ja myrsky on tainnut jatkaa matkaansa Suomen suuntaan?

Norjassa on nyt kuitenkin toisenlainen myrsky. Eilen täällä oli televisiossa dokumentti norjalaisesta turkistarhauksesta. Eläinaktivisti "soluttautui" töihin turkistarhoille kahdeksi vuodeksi ja kuvasi toimintaa salaa. Siis usealla turkistarhalla ympäri maata. Tulos oli järkyttävä. Kiihkoton ja paljastava. Tavallisia mukavia ihmisiä, jotka syyllistyvät päivittäin hirvittäviin julmuuksiin varmaan edes ajattelematta tai kyseenalaistamatta mitään. Puistattavia käytäntöjä. Eläimiä, joiden hirveällä kärsimyksellä ei ole mitään arvoa. Se oli hurjaa katsottavaa. Dokumentin kritiikki ei kuitenkaan kohdistunut niinkään ihmisiin vaan koko elinkeinoon. 

Itkin paikotellen järkytyksestä ja epäuskosta käsi suun edessä, mutta pakotin itseni katsomaan. Vieläkin tekee pahaa. Nyt täällä on asian ympärillä valtava kohu. Mattilsynet eli Norjan Evira on raivostunut. Poliitikot ovat raivostuneet. Ihmiset ovat järkyttyneet ja pöyristyneet. Nyt näyttää vahvasti siltä, että koko elinkeino on vaarassa. Toivottavasti näin on. Ja toivottavasti näin tulee olemaan Suomessakin - asiat eivät ole siellä yhtään sen paremmin. 

Dokumentin katsominen teki minut ensin toivottomaksi ihmisten suhteen. Nyt norjalaisten voimakas reaktio on herättänyt taas toivon. Ihmisten suurin synti on varmaankin ja se, että ei edes haluta tietää. Pehmeä turkikaulus on niin mukava, että ei haluta miettiä, mitä sen taustalla on. Suljetaan yksinkertaisesti silmät. Toivon, että tämä dokumentti on havahduttanut ihmiset näkemään julman totuuden ainakin turkistahauksen takana. 

Tässä linkki NRK:n sivuille ja dokumenttiin. En ole ihan varma, näkyykö se Suomessa. Dokumentti on norjankielinen, mutta tässäkin kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Ei mitään mukavaa katsottavaa kuitenkaan. Ei kuulemma näy Suomessa,  mutta todennäköisesti se sielläkin jossain vaiheessa esitetään.

21 kommenttia:

 1. Itse vastustan turkistarhausta syvästi. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän ymmärrän syitä sille, mikä oikeuttaa kohtelemaan eläviä olentoja kuin esineitä. Sitten kun ajatellaan vielä vaikkapa kettutarhausta, jossa käsittääkseni erittäin suuri osa nahoista päätyy KORISTEEKSI takkien hihoihin/kauluksiin. Ei hihansuut paljon lämmitä. Kaikki eläinten kärsimys täydellisen turhamaisuuden takia.

  Turkistarhausta puolustellaan usein sillä, että ihmiset ovat tuhansia vuosia käyttäneet turkiksia. Siinä sivussa vain unohtuu se tosiasia, että suoran luonnosta metsästetty eläin on kuitenkin melko lailla toisessa ääripäässä sen rassukan kanssa, joka on pyörinyt koko elämänsä ympyrää pienessä kopperossa, verkkopohjalla.

  Lihan ja kananmunien tehotuotanto on myös asia, joka saa niskakarvat pystyyn. Broilerit on jalostettu niin sairaalloisen raskaiksi, etteivät ne jaksa liikkua kuten normaalit kanat, häkkikanaloita ei moni ihminen tiedä enää edes olevankaan, kun median voimalla ne on nykyään "virikekanaloita" tai "orsikanaloita". Vaan siellä ne kanat pyörii kopperoissaan kuten ennenkin. Näistäkin on kuvattu videoita ja näky on todella raadollinen. Yritänkin aina ihmisiä kannustaa ostamaan edes luomumunia, ettei tukisi sitä suoranaista laillista eläinrääkkäystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo, että ihminen on tehnyt jotain tuhansia vuosia, on kyllä aika ontuva peruste - maailma kun on muuttunut melkoisen paljon tuhannessa vuodessa. Edelleenkin hyväksyn vaikkapa lammasturkin, mikäli lammas hyödynnetään muutenkin, mutta en turkiksia, joissa eläimestä hyödynnetään vain turkki.

   Ja olen ihan samaa mieltä siitä, että suoranaista eläinrääkkäystä löytyy myös, ja vielä suuremmassa mittakaavassa, tuolla tehotuotantopuolella. Kaipa jo se että puhutaan "tuotannosta" tai "teollisuudesta" kertoo aika paljon siitä, kuinka eläimiin siellä suhtaudutaan.

   Tästäkin aiheesta on Norjassa puhuttu viime aikoina ja mm. siitä, kuinka eläimet pitäisi voida teurastaa tiloilla ilman pitkiä teuraskuljetuksia. Täällä on kehitetty mm. liikkuva teurastamo, joka menee eläinten luo eikä päinvastoin. Tavoitteena on hoitaa teurastaminen niin, että eläin on siitä tietämätön ja kuolee syödessään. Sitä on kehittänyt pitkän linjan eläinlääkäri ja eläinsuojeluihminen.

   Tietenkin eläimet tarvitsevat myös hyvän elämän eikä vain hyvää kuolemaa, ja siinäkin on vielä tolkuttomasti parantamisen varaa. Mutta ehkä ihmisten tietoisuus näistä asioista on alkanut vähitellen kasvaa. Toivotaan ainakin.

   Poista
 2. En pysty katsomaan mitään tuollaisia ohjelmia. Yritin San Diegon vesipuiston valaista katsoa dokumenttia ja jouduin lopettaa noin kymmenen minuutin jälkeen kun teki niin pahaa ja itketti. Mun kanta turkistarhaukseen on siis varmaan selvä. Turkiksia saa "tekona" vieläpä niin aidon näköisiä, etten voi ymmärtää miksi jonkun pitää aito saada! Hyi olkoon! Toivottavasti loppuu tuollanen touhu! (En halua edes ajatella jotain Kiinan tms. tilannetta ja miten huonot olot siellä eläimillä on :( )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen ollut tietoisesti katsomatta näitä, mutta nyt satuin avaamaan television "väärältä" kanavalta. Hetken mietin, että katsonko, mutta ajattelin sitten, että ei se paha poistu sillä, että minäkin suljen silmäni... Toisaalta tällaisen katsominen on aika tarpeetonta, mikäli ja kun jo valmiiksi vastustaa turkistarhausta. Ohjelmasta olisi tietenkin enemmän hyötyä niille, jotka vielä turkistarhausta puolustaa tai niille, jotka eivät ole asiaa edes ajatelleet...

   Poista
  2. Turkistuottajat aina vetoavat siihen, etä Kiinassa eläimet kärsivät vielä enemmän. Tuossa dokumentissä filmin kuvannut mies oli suomalaistarhaajien kanssa opintokäynnillä Kiinassa. He vierailivat siellä parillakin tarhalla, joissa systeemit oli aika samanlaiset kuin vaikkapa Norjassa mutta ainakin silmämääräisesti eläimet näyttivät paljon rauhallisemmilta. Tässä oli osuutta sillä, että tuolla keskikokoisella tarhalla työskenteli 80 työntekijää, kun täällä pohjoismaissa suuriakin tarhoja pyöritetään usein perheen kesken.

   Poista
 3. NRK har ikke rettigheter til å vise dette programmet utenfor Norge.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin vähän arvelinkin - harmi, jos olisi kiinnostanut. Toivottavasti YLE:llä riittää pokkaa näyttää tämä Suomessa - siinä kun sivuttiin suomalaistakin turkistuotantoa. Täällä NRK joutui kovasti perustelemaan dokumentin näyttämistä. Turkistuottajat olivat yllättäen kovasti vastaan.

   Poista
 4. Upea blogi sinulla! Kuvasi ovat kauniita ja maisemat huimia. Huokailen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen muuten tosi iloinen, kun tänne ilmestyy uusia kommentoijia :). Kävin jo pikaisesti kurkkaamassa omaa blogiasi ja hyvältä näytti sielläkin - pitää perehtyä tarkemmin.

   Poista
 5. En tiedätkö pysty edes katsomaan mitään tuollaista. Tulee niin paha mieli, että yöunet menevät. Vastustan turkistarhausta, mutta myös kaikkea tehotuotantoa (kanat jne). Erehdyin jokin aika sitten katsomaan filminpätkän halal-teurastamisesta (Norjasta), jossa lehmän tuska ja kärsimys oli niin hirveää katseltavaa, että voin pahoin vieläkin, kun palautan näkemäni mieleeni. NOAH tekee hyvää työtä täällä Norjassa, mutta kylläpä sitä tekemistä sitten riittääkin. Ihanat kuvat sinulla taas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin, jos on jo turkistarhausta vastaan, tuo ohjelma ei tuo mitään uutta. Ehkä vain pahan mielen. Ne, jotka ovat voimakkaasti turkistarhauksen puolesta, nostavan vain metelin siitä, kuinka tarhureita on huijattu ja tarhoilla on kuvattu salaa. Tai kuinka suurimmassa osassa tarhoja kaikki sujuu niin kuin pitääkin, ja ohjelmassa nähdyt kauheudet on vain leikkauksella ja manipuloinnilla aikaansaatua. Toivoisin ehkä eniten, että dokumentin katsoisivat ne, jotka eivät ole asiaa edes ajatelleet ja jotka haluavat ajatella, että turkikset vain ilmestyvät jostain kauppoihin… Ja niin näyttäisi nyt myös käyneen. Ihmiset ovat tosi järkyttyneitä, eivätkä ole tienneet. Ovat kulkeneet vähän laput silmillä toisin sanoen.

   Ja kuten sanoit, tehtävää on myös tehotuotannon puolella ja vaikka missä. Toivottavasti niistäkin tehdään samanlaista dokumettia.

   Aiheesta oli muuten tänään nrk1:n debatissa. Mielenkiintoinen keskustelu sielläkin, vaikka vastapuolet eivät kyenneet edes yhtä aikaa studioon. Porukka oli pitänyt jakaa kahteen osaan...

   Poista
 6. Nyt, tässä "tilassa" en pysty enkä saata katsoa mitään kovin ahdistavaa tai mieltä liikuttavaa. Olen myös sitä mieltä, että kyllä tällaisten eläinten kärsimysnäytelmien katsominen herättelee aina uudelleen pohtimaan asioita, mikä on tietenkin ihan hyvä, mutta kivasta kaukana. Turkistarhaus on täysin turhaa, ja todella naurettava peruste sen jatkamiselle, on se että täällä asiat ei ole ihan niin huonosti kuin Kiinassa. Samoja ontuvia perusteita kuin uusien ydinvoimaloiden rakentaminenkin - koska muka täällä valvonta pelaa paremmin - pöh, sanon minä!

  Turkiksen käyttö on ihan ok silloin, kun se on hyödynnetty yhtenä osana muuta ruhoa, eihän se eroa silloin mitenkään nahkatuotteista, jota kyllä arvostan itse käytössä. - itse asiassa en ymmärrä täysin vegaaneja ihmisiä lainkaan. Pelkästään ihmisen turhamaisuuden takia häkitetty ja tapettu eläin on kuitenkin aika puistattavaa, olkoonkin jonkun elinkeino.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää aina harkita, mitä katsoo ja onko se itselle edes tarpeellista. Yleensä en olisi tätä edes katsonut, mutta nyt jouduin vähän vahingossa television ääreen. Ei ollut todellakaan kivaa, mutta jollain tavalla kyllä hyödyllistä. Muistutti taas tärkeistä asioista. Oli myös hyvä nähdä, mitä mieltä täällä asioista ollaan. Mm. eläinlääkärit ihan liittotasolla ottivat voimakkaasti turkistarhausta vastustavan kannan.

   Täällä yksi vastustajien pääargumenteista on se, että turkikset ovat luksustuotteita ja siten tarpeettomia. Turkistuottajien edustaja toteaa tähän aina, että niin on punaviinikin, mutta pitäisikö senkin tuotanto lopettaa… arggh!!! Siinä vaiheessa tekisi aina mieli mennä televisiosta läpi :D.

   Kyllä minäkin nahkatuotteita käytän ja syön lihaakin. Pääasiassa tosin hirveä ja sitäkin nykyään tosi vähän. Täällä hirvennahat haudataan vaan maahan ja se on asia, joka tuntuu ihan hullulta. niiden hyötykäyttöön saaminen olisi yksi "haaveeni" (vähän voimakas sana ehkä tässä yhteydessä…).

   .

   Poista
 7. Kovasti ihmettelin, kun itsenäisyyspäivänä linnanjuhlissa joillakin daameilla oli joku turkishökötys kaulassa. Miten tyylitöntä ja nousukasmaista! En itse siedä mitään nahkakapinetta ylläni. Olemme jo tulleet luolasta ulos! Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu itsekin näin nuo daamit ja vähän kyllä ihmettelin. Oli jotenkin tosi noloa ja vanhanaikaista… Sitä paitsi erittäin epäkohteliasta, koska juhlien emäntä on tunnetusti voimakaasti turkistarhausta vastaan.

   Itse käytän kyllä nahkaa koska syön lihaakin, mutta olen ihan samaa mieltä tuosta luolajutusta. Sillähän tätä turkistuotantoakin usein perustellaan. Ollaan käytetty turkiksia tuhansia vuosia. Ikäänkuin maailma ei olisi muuttunut muutenkin.

   Ihailen kuitenkin kaltaisiasi periaatteen naisia (ja miehiä). Ehkä minäkin vielä päädyn tuolle kannalle - lihansyönti on ainakin vähentynyt huomattavasti.

   Poista
 8. Vastustan jyrkästi turkistarhausta ja toivon että tuo dokumentti näytetään täällä Suomessakin! Jaksan yhä uskoa ihmisten hyvyyteen ja siihen, että kun heille valkenee julma totuus, haluavat he muuttaa asioita. Eihän kukaan hyväsydäminen, normaali ihminen halua aiheuttaa eläimille tuskaa?!? Eihän?
  Lihaa jonkin verran syön, mutta suosin tehotuotannon sijaan, luomu- ja lähiruokaa.
  Hyvä postaus ja kaunis kuva! Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin uskon ihmisten hyvyyteen - ainakin siihen, että maailmassa on huomattavasti enemmän hyviä tekoja tekeviä ihmisiä kuin pahoja tekoja tekeviä ihmisiä ihmisiä. Kirjoitin ensin hyviä ja pahoja ihmisiä, mutta ei kai sellaisia ole?

   Monet ovat yksinkertaisesti tietämättömiä, eikä aina haluakaan tietää tai ajatella. En aina minäkään, eikä koko ajan tarvitsekaan. Hyvyys maailmassa ei lisäänny synkistelyllä ja suremisella, mutta välillä pitää avata silmänsä ja tiedostaa. Miettiä vähän, mitä asioiden taustalla on.

   Mukavaa viikonloppua myös sinulle! Täällä on tosi kaunis talvikeli :).

   Poista
 9. Muutaman kerran olen Pohjois-Norjassa törmännyt vaelluksellani kettutarhaan keskellä ei mitään. Eläimet olivat verkkopohjaisissa häkeissä ilman mitään suojaa tuulta ja myrskyä vastaan. Nyt kaikki tietämäni kettutarhat siellä ovat olleet jo monia vuosia hylättyjä. Tarhaus on järkyttävää eläinrääkkäystä, eikä sitä voi puolustaa sillä, että se on elinkeino. En pysty katsomaan eläinrääkkäysvideoita, mutta silti on hyvä, että niitä näytetään, totuus tulee julki. Toivottavasti turkistarhaus lopetetaan Norjassa ja kaikkialla muuallakin maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kettutarhalla kerran n. 13-vuotiaana. Menin katsomaan söpöjä kettuja, tulin pois kettutyttönä. Jo silloin tajusin, että siinä oli jotain hirvittävän julmaa ja väärää.

   Ainakin täällä keskustellaan aiheesta nyt todella voimakkaasti ihan poliittisella tasolla asti. Norjan eläinlääkäriliitto on ottanut myös voimakkaasti kantaa turkistarhausta vastaan ja sanoo sen olevan puhdasta eläinrääkkäystä riippumatta siitä, kuinka hyvin eläimiä hoidetaan. Pieni häkki kun on täysin luonnoton elinympäristö petoeläimelle.

   Jos olisi vasemmistohallitus, niin turkistarhaus lopetettaisiin varmaan heti, mutta kun täällä on nyt oikeisto-populistihallitus. Jos elinkeinoelämä lobbaa voimakkaasti, niin saattaa hyvin olla, että sama homma jatkuu. Oikeistopoliitikot ovat nimittäin olleet huolestuttavan hiljaa tästä dokumentista, vaikka tutkimuksen mukaan 70% norjalaisista vastustaa tarhausta.

   Mutta toivotaan, että inhimillisyys voittaa.

   Poista
 10. Työpaikalla oli äskettäin puhetta turkistarhauksesta. Kukaan ei ainakaan myöntänyt olevansa sen puolella. Silti en voi mitään sille, että mielestäni norjalaiset yleensä eivät ole kovin vihreiden arvojen kannalla. Pintapuolisesti ehkä, kun se on trendikästä, mutta julkisivun takana ajatukset eivät konkretisoidu. Jos nyt sitten enemmistö kansasta sanoo vastustavansa turkistarhausta, ja asiasta noussut häly uhkaa koko elinkeinoa, niin millä tasolla mahtaa olla valaanpyynnin vastustus. Eipä siitä kovin paljon mielestäni julkisuudessa keskustella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin ollut huomaavinani, että täällä ei oikein ymmärretä vihreiden arvojen päälle. Hurjin juttu oli ehkä se, kun tv:ssa uutisoitiin ensimmäisen villisian näyttäytymisestä Norjan puolella tuhanteen vuoteen. Ylpeä mies kertoi hienosta havainnostaan ja sitten kuvausryhmä menikin autotalliin kuvaamaan sitä katossa roikkuvaa villisikaa… Eikä tätä tuntunut kukaan kyseenalaistavan.

   Tämä turkistarhausjuttu ainakin näyttäisi nyt herättävän ihmisiä, ainakin niitä, jotka sen dokumentin katsoivat. Tuskin sitä kukaan ihan kuivin silmin ja järkyttymättä pystyi katsomaan.

   Valaanpyynti on sitten ihan oma lukunsa. Itselläni ei ole aavistustakaan, mitä norjalaiset siitä ajattelevat. Nythän kaikki olivat kovasti haltioissaan niistä Tromssan edustalla liikkuvista valaista, mutta valaanpyyntiasia vaietaan kyllä kuoliaaksi. Jotenkin kuvittelisi, että myös sen järkevyys nousisi esiin samassa yhteydessä. Pidetäänkö sitä täällä edes edes nolona? Itse pitäisin.

   No mutta eiköhän se vihreä ajattelu tule tännekin vähitellen. Kun tulee vielä muutama tällainen "skandaali" niin kuin tämä turkistarhausjuttu tai vaikkapa se, että 1/3 osassa norjalaisia broilerin fileitä on antibioottiresistenttejä bakteereja.

   Aluksihan sanottiin, että bakteerit häviävät kuumennettaessa, mutta nyt eräs tutkijaa väittää, että bakteerien dna säilyy ja saattaa sairastuttaa ihmisen myöhemmin.

   Toivotaan, että ihmisten silmät avautuisivat, ennenkuin on liian myöhäistä. Koska ainoa, mikä asioihin lopulta vaikuttaa, on meidän tavallisten ihmisten ostopäätökset.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!