Hildegard Bingeniläinen tai Hildegard von Bingen tai Pyhä Hildegard oli saksalainen ylhäisönainen ja abbedissa, joka eli v. 1098 - 1179. Hildegard ei kuitenkaan ollut mikä tahansa abbedissa, vaan myös kirjailija, mystikko, ja kirkkomusiikin säveltäjä. Häneltä on säilynyt laaja kirjallinen tuotanto mm. teologian, kosmologian, luonnonhistorian ja lääketieteen aloilta. Eli melkoinen elämä tuon ajan naiselta. Nainen, jonka elämään ja oppeihin kannattaa muuten ehdottomasti tutustua. Tosi kiehtova tarina!
"Koko luomisessa on lääkeaine kätkettynä niinkuin Luoja itse on sen luontoon laittanut mitätöidäkseen sairudet, eikä kukaan, jolle Jumala ei ole niitä ilmoittanut, voi niitä tuntea. Niistä virtaa sellainen ylenpalttinen viisaus ja totuus, että olisi suunnatonta olla ottamatta niitä talteen kaikin voimin ja kunnioittaa niitä kaikilla kyvyillään." Pyhä Hildegard
Erityisesti Hildegard on puhunut speltin puolesta.
"Spelt on paras viljalaji, se vaikuttaa lämmittävästi ja on rasvainen, se on arvokkaampi ja miedompi kuin muut viljalajit. Joka syö spelttiä, muodostaa hyvät lihakset. Spelt edistää oikeaa verta ja antaa iloisen mielenlaadun ja hilpeyden armolahjan."
Teinpä eilen Pyhän Hildegardin hengessä pipareita tällä kohta tuhat vuotta (!) vanhalla reseptillä. Mantelijauhot sain näppärästi aikaiseksi ainakin satavuotiaalla mantelimyllyllä :). Tässä erinomainen pipariresepti, joka sopii erityisesti joulunalusaikaan, varsinkin jos on hermot kireällä. Kuppi hyvää teetä tai kahvia, pari hermopiparia ja taustalle Hildegardin musiikkia, niin johan hermot rauhoittuu. Näitä pipareita ei muuten saa syödä kuin 4-5 päivässä. Muskottia ei nimittäin ole hyvä syödä kovin paljoa.
"Hyvät hermot ovat nuoruuden etuoikeus ja perustuvat kaikkien viiden aistin hyvää yhteistyöhön. Juuri aisteja hermopiparit kirkastavat sekä hidastavat liian aikaisia vanhuudenoireita niissä. Ja kun saamme vielä tietää, että nämä kakut saavat aikaa iloisen tunnelman ja mielenlaadun sekä keventävät alaspainuneen sydämen, niin pian ei ole enää mitään sairaita hermoja." (Näin parantaa Jumala)
400 g spelttijauhoja
250g voita
2 munaa
150 g valkaisematonta sokeria(raaka-,ruoko- tai intiaanisokeria)
200 g mantelia jauhettuna
2 tl muskottia
2 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa
2 tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Sekoita jauhot, mausteet ja mantelijauhe keskenään. Sekoita jauhot taikinaan, älä vaivaa. Voit lisätä tilkan vettä tai maitoa, jos taikina tuntuu sitä kaipaavan. Muotoile taikinasta pötköjä ja laita ne viileään. Leikkaa kylmistä ja jähmettyneistä taikinapötköistä halutun paksuisia viipaleita. Voit leipoa taikinasta myös perinteisiä pipareita.
Paistetaan 175 astetta/ 10 - 15 min.
(Netistä löytyy erilaisia reseptejä. Mutta jos käytät tavallisia vehnäjauhoja ja tavallista sokeria, niin ne ovat sitten joitain muita pipareita. Ei hermopipareita. )
Lähteet: Wikipedia ja Gottfried Hertzka, Ingeborg Vatheuer: "Näin parantaa Jumala - Pyhän Hildegardin lääketiedettä".
http://www.hildegardseura.fi
Hei! Nää piparit pitäis reseptillä määrätä jokaisen perheenemännän ruokalistalle, ainakin joulunalusviikkoina. Mistä meihin iskeekin se tekemisen pakko; muutaman päivän vuoksi? Jouluiloa Sulle! Hailuodosta Riitta
VastaaPoistaPiparit on hyviä ja itseäni jaksaa hämmästyttää ajatus tuosta tuhatvuotisesta reseptistä samalla kun niitä mutustelen :). Jouluiloa sinullekin sinne Hailuotoon! Sydämessä aina läikähtää kun Hailuoto tulee mieleen.
PoistaVau mikä hieno video! Tuo rauhoittaa ilman pipareitakin. Taidan katsella tuota joulunpyhät. Ja joulunalusajan myös.
VastaaPoistaHildegard Bingeniläisen musiikissa on jotain tosi pyhää, meditatiivista ja rauhoittavaa. Se on enemmän kuin pelkkää musiikkia. Hyvä tapa viettää joulua.
PoistaJuu, hyvä joulunaluslahja vaikkapa anopille :D. Hildegard vannoi speltin nimeen, mutta näissä taitaa se salainen ainesosa olla noissa mausteissa, eli kyllä näitä voi varmaankin tehdä myös gluteiinittomana. Onnistuiskohan tattarilla? Sopisi hyvin tällaiseen muinaiseen reseptiin :).
VastaaPoistaTäytyypä kokeilla älypipareita :) Kiitos ohjeesta.
VastaaPoistaKannattaa kokeilla - ovat hyviä. Lähetin niitä pienen rasiallisen lähes 90-vuotiaalle äidilleni Helsinkiin ja hän kehui suussasulaviksi. Ja äitini on tunnetusti "aika" kriittinen pikkuleipien suhteen :).
Poista