sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Hyvää Yulea!

Yule on talvipäivän seisauksen juhla. Tänä yönä voi juhlia sekä vuoden pisintä yötä että auringon uudestisyntymää. Niin kuin monilla meidän kristillisillä juhlilla, niin myös joululla on siis pakanallinen alkuperä ja joulu on saanut nimensäkin Yulelta. Myös monet perinteet ovat siirtyneet kätevästi ajasta toiseen ja kulttuurista toiseen: pakanalliset perinteet ovat saaneet kristilliset lisänsä ja siten myös kirkon hyväksynnän. 

Yule merkitsee suomeksi pyörää ja yuleen liittyvät jälleensyntymä ja uusiutuminen. Yulen voidaan ajatellan myös päättävän vuodenkierron. Tänään voi vielä siivota ja valmistella joulua, mutta sitten on aika rauhoittua ja siirtyä joulun viettoon. Muinaisessa Suomessa auringon ajateltiin menevän Tuomaanpäivänä pesäänsä, olevan kolme päivää pesässään, josta se sitten nousee jouluaamuna ja vuosi aloittaa taas kulkunsa kohti kevättä. 

Yulen juhlimiseen on kuulunut perinteisesti Yule-halko. Se voi olla oikea halko, joka poltetaan yöllä tai halon mallinen kakku. Omassa lapsuudenkodissani oli kynttilänjalkana puolikas koivuhalko, johon oli porattu paikat kynttilöille - sekin saattoi juontaa juurensa muinaisesta Yulen juhlinnasta, vaikka sitä ei enää muistettukaan.  

Itse juhlistin talvipäivän seisauksen juhlaa tekemällä pyöreän kranssin oveen. Halkoa symboloikoon koivukynttilä. Saa nähdä, jos jaksan vielä leipoa jouluhalon. Se ei ole kuulunut perinteisiin aikaisemmin, mutta tämä saattaisi olla erinomainen tekosyy leipoa halon mallinen täytekakku… 

Vuoden pimein yö, varsinkin kun se ajoituu myös uudenkuun yöhön, on kuitenkin erinomainen aika polttaa kynttilöitä ja tuoda näin valoa pimeään. Täällä Norjassa talvipäivänseisauksen tarkka hetki ajoittuu tänä vuonna vielä keskiyöhön. 

Pimeistä pimein on saavutettu, ja nyt alkaa matka kohti valoa. Mielestäni sitäkin kannattaa vähän juhlia. Joten hyvää Yulea!
Video norjalainen Hekla Stålstrenga ja laulu talvipäivänseisauksesta. Vintersolkverv norjaksi.

10 kommenttia:

 1. Ihanaa, että pimeys alkaa hälvetä. Jotenkin jaksaa taas paremmin, kun kuljetaan kevättä päin. Hyvää joulua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu onhan tässä vielä aikaa siihen, että valon huomaa oikeasti lisääntyvän, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa. Ainakaan ei enää pimene :). Kyllä se kummasti vaikuttaa mielialaan. Hyvää Joulua sinullekin!

   Poista
 2. Jostain syystä en ollut koskaan ennen tätä vuotta ajatellut, että jul = hjul. Ainakaan en muista mitään oivallusta ennen kokeneeni. Silti tein kerran kaukana maanääressä, kun vietimme kansainvälisiä joulunyyttäreitä, muka suomalaiseksi jouluruuaksi ympyrän muotoisen pullakranssin. Pullahan on se suomalainen ruoka, josta kaikki tykkäävät, mutta yhtään en ymmärrä, mistä sen ympyrän keksin. Ihan oikeaan osui.

  Taas vuoden pyörä pyörähtää valon puolelle. Tähän kohtaan vuodenkiertoa kuuluu valon syntyjuhla, nimetään päivänsankariksi sitten Kronos, Saturnus, Ra, Jeesus tai joku täkäläisempi hahmo. Juhlikaamme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muuten minäkään ole tuota hjul-jul yhteyttä ajatellut, en edes nyt kun tätä juttua kirjoitin :D. Mutta noinhan se tietenkin on! Minulla on ystävä, joka on tietää tosi paljon sanojen alkuperistä ja se on tosi mielenkiintoista. Itsekin näitä yhteyksiä saattaa huomata kun vähän pysähtyy miettimään.

   Symboliikka taas on alkanut kiehtoa tosi paljon viime aikoina. Haaveena on maalata oma mandala, mutta se on jämähtänyt nyt näihin symboleihin. Minulla on taipumusta perehtyä aiheisiin vähän liiankin syvällisesti ja väsähtää sitten, ennen kuin pääsen edes alkuun…

   Meidänkin kulttuurissa on paljon sellaisia juttuja, jotka ovat lähtöisin tuhansien vuosien takaa, mutta joiden alkuperä on aikoja sitten unohtunut. Vaikkapa noi kranssit - niissä on joskus ollut ihan joku muu tarkoitus, kuin että "näyttää kivalta"...

   Poista
 3. Hyvää Yulea! Nautin pimeimmästä hetkestä koska se tietää matkaa valoa kohti, pelkkä ajatuskin rauhoittaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on on minullekin tosi tärkeä ilta ja yö. Toivotin myös hevosille hyvää talvipäivän seisausta. En tiedä ymmärsivätkö. Tai todennäköisesti ne tietää nämä asiat paremmin kuin me :).

   Poista
 4. Mielenkiintoista asiaa. Monet asiat juontavat alkunsa hyvin varhaisista ajoista. Nykyihminen on kadottanut ikivanhat tiedot ja ajanmitat. Tuo yule-halko on myös mielenkiintoinen ajatus; kakku! Hyvää joulua kaikille! Toivottelee Perämeran saarelta Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo jouluhalko (kakku siis) on edelleen elävää perinnettä Ranskassa, näin luin jostain, mutta siis muuallakin. Itsekin leivoin tänään jouluhalon, mutta se maistuikin sitten kyllä halolta eli puulta. Väsyneenä ei kannata alkaa leipomaan :).

   Joskus olisi ihan hyvä pysähtyä miettimään ja ehkä vähän ottaa ihan selvää, mistä edelleen voimissaan olevat tavat ja rituaalit oikein tulevat. Ne saavat ihan erilaista syvyyttä ja merkitystä kun tuntee tarinan niiden taustalla. Eikä silti tarvitse ryhtyä pakanaksi :).

   Hyvää Joulua sinullekin Riitta!

   Poista
 5. Onnellista ja ihanaa joulua Sinullekin, Hanne!

  VastaaPoista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!