maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kätevä emäntä

Te, jotka seuraatte paljon blogeja, tiedätte ne blogistit joiden elämä on vähän liian täydellistä. Joilla tuntuu olevan vuorokaudessa enemmän tunteja kuin meillä muilla. Ja energiaa pienen kylän verran. Joiden blogeja on niin kiva lukea, mutta ei oikein tiedä herättääkö ne enemmän kateutta vai ärsytystä...  Täydellinen elämä, täydellinen koti, täydellinen perhe ja sitten vielä täydellinen blogi. Olen joskus löytänyt itseni laskemassa, onko tuon kaiken tekeminen yhden päivän aikana mahdollista... edes teoreettisesti?

No mutta minäpä olen viettänyt tänään täydellisen blogistin täydellisen päivän. Tai omasta mielestäni aika täydellisen... Kuunnelkaapas seuraavaa...

Minä, joka olen aina ollut illanvirkku. Yökukkuja. Minusta on tullut viikossa aamuihminen. Noin vain. Kuka olisi uskonut? En minä ainakaan. Ja kun aikaisin herää, ehtii päivän aikana vaikka mitä. 


Heräsin siihen, kun ikkunaan takaa alkoi kuulua liikehdintää ja kavioiden ääniä. Erehdyin kurkistamaan   verhon raosta. Yritä siinä sitten kääntää kylkeä kun tunnet nuo katseet mielessäsi... Eli kello kuudelta aamujogurtti, pipo päähän, toppataki päälle ja ulos heinätöihin. Begnan rannassa kuului haukan vihellys ja olo virkistyi kummasti kauniin kirpeässä kevätaamussa. Hevosten hörähtelyä ja heinän tuoksua.


Sitten lampaankyljysten ruskistamista ja pata uuniin hautumaan.  Tämä siis aamukahdeksalta. Paljon valkosipulia. Olipa hyvää, vaikka en suuri lampaanlihan ystävä ole ollutkaan. Piti aloittaa kokkaaminen aikaisin, että ehti laittaa leivän uuniin...


Tadaa! Elämäni ensimmäinen kattilaleipä, jonka olin leipaissut kohoamaan jo edellisenä iltana. Ja kuinka ollakaan, se onnistui ihan nappiin heti ensi yrittämällä. 


Ja terveellinen leipä tietenkin. Vähän vehnäjauhoja mutta enemmän spelttiä ja ruisjauhoja. Eikö ole kaunis? Rapea kuori, maukas sisältä. Teen muuten toistekin. 

Oli mukavaa, että oli tuoretta leipää, koska  klo 13 oli sovittu treffit ja lähdettiin topturille eli huippua valloittamaan - taas Stamskollenille....


Päivä oli täydellinen. Aurinko paistoi, mukana ystäviä ja reput täynnä eväitä. Mm. siis tuoretta leipää ja lampaakyljyksiä :)


Ja sitten kotiin. Aidan takan seitsemän hörisevää ja nälkäistä hevosta. Kaksi nälkäistä kissaa tuossa verannalla, kumpikin omassa tuolissaan ja omalla lampaantaljallaan. Ja sisällä toiset kaksi nälkäistä kissaa. Ne kaksi, jotka olen itse ottanut huolehdittavakseni. Nuo kaikki muut ovat tulleet puolivahingossa.   Valinneet pikemminkin minut kuin minä ne. No sitten ruokaa nälkäisille eläinystäville. Vaatteiden vaihto ja sitten syömään ystävien luo...


Tuttu ja rakas maisema. Valdreshornet eli tuttavallisemmin Puttekollen. Tuolta on muuten otettu se blogini etusivun kuva. 

Ja nyt sitten illan päätteeksi vielä tietenkin valokuvien siirtoa koneelle, niiden käsittelyä ja blogin kirjoittamista. Niin kuin kunnon blogistin tulee tehdä :D. 

Mutta ennen kuin halkeatte kateudesta, vielä yksi kuva. 


Kätevä emäntä on laittanut ruokaa, leiponut, ulkoillut ja hevostellut. Mutta vielä kätevämpi emäntä olisi ehkä purkanut muuttolaatikoita ja laittanut tavaroita paikoilleen :D.  Nyt taulut roikkuu miten sattuu, puolityhjiä pahvilaatikoita on pitkin ja poikin...punainen nahkasohva on toistaiseksi talon puolesta, ei ihan omaa tyyliäni... Mutta kyllä se tästä.

ps. Kattilaleivän reseptejä löytyy ihan googlettamalla kattilaleipä. Valmistaminen vie vähän aikaa, mutta on tosi, tosi helppo ja tosi hyvä. Suosittelen! Ja opin tällä kertaa toisen virheistä - taikina pitää jauhottaa oikein kunnolla, jotta se irtoaa tuolta kattilasta...

ps.2 Kaikki te ahkerat "täydelliset"blogistit. En kohdistanut noita alkujuttuja kehenkään erityisesti. Kateuden ja ärsytyksen tunteet ovat vain omaa pikumaisuuttani ja saamattomuuttani. Tänään sitten huomasin, että ainakin noin periaatteessa yhden päivän aikana voi saada aikaiseksi yllättävän paljon.

Mutta nyt nukkumaan. Tällainen päivä vaatii veronsa, eikä tule ihan heti toistumaan. Huomenna puran laatikoita :). 

21 kommenttia:

  1. Päivä koostuu monista asioista ja aikaisin noustessa niitä on enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on aika hämmästyttävää, miten paljon sitä ehtii kun nousee ennen kuutta aamulla :). Tosin sitä on sitten jo iltayhdeksältä valmis nukkumaan. Mutta yleensähän sitä yhdeksän jälkeen vain katsoo telkkaria tai roikkuu netissä, joten siinäkin mielessä aikaisn herääminen on fiksua. Mulla ei toimi nyt tv ja luulen, että annan sen ollakin vähän aikaa toimimatta. Pääsen paremmin nauttimaan kevätaamuista.

      Poista
  2. Vau mika paiva! Ja tuo leipa nayttaa aivan taivaallisen hyvalta, taytyy kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuo leipä tosiaan hämmästytti helppoudellaan. Aineet vain sekaisin edellisenä päivänä ilman mitään alustamisia ja seuraavana päivänä kuumaan kattilaan paistumaan. Jouduin nyt "seisottamaan" taikinaa ihan minimajan ja silti se kohosi hyvin. Olisi tullut vielä ilmavampaa, jos olisi ehtinyt kohottaa vähän kauemmin.

      Poista
  3. Leipää kokeilen kyllä minäkin!

    Minä herään lähes aina aikaisin ja saan mahdottoman vähän aina aikaiseksi... mistähän se johtuu ;D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä taisi minullakin olla vain väliaikainen mielenhäiriö - ainakin näin äärimmäisessä muodossa :D. Ja tänään nukuin jo yhdeksään kun hevosenhoitopesti loppui eilen illalla ja on kuitenkin pyhä. Mutta ehkä sitä aamulla saa kuitenkin enemmän aikaiseksi kuin iltamyöhään. Ainakin näin keväällä.

      Tuota leipää kannattaa kykkä kokeilla!

      Poista
    2. kannattaa kyllä kokeilla :D

      Poista
  4. No jopas olet ehtinyt! Joskus on aivan upeaa herätä aikaisin ja energisenä, saada aikaa vaikka mitä jo ennen puoltapäivää!
    Leipä näyttää todella herkulliselta, tekee mieli kokeilla minunkin.
    Oikein energistä ja mukavaa huhtikuuta sinulle.....ja onnea muuttopuuhiin!

    VastaaPoista
  5. Tänään pitää oikeasti tarttua tähän muuttoon taas uudella innolla, että saa tavarat paikoilleen. Mulla kun on vähän sellainen ongelma, että kun ei tiedä mistä alottais, niin en aloita mistään ja teen jotain ihan muuta....
    Mutta nämä aamuherätykset ovat oikeasti tosi mukavia - varsinkin näin keväällä. Mukavaa huhtikuuta sinullekin!

    VastaaPoista
  6. Oi miten ihana päivä ja kivasti kuvailtu. Pystyin hyvin samaistumaan ja tunsin vähän kateuttakin :D Sinulla on kiva ja kiinnostava blogi. Olen seurannut sitä jonkin aikaa jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen oli kyllä poikkeuksellisen kiva ja monipuolinen päivä. Mukavaa, että käyt lukemassa kirjoituksiani - jokainen lukija ilahduttaa kovasti! Niin, ja tosi mukavaa, että kävit kommentoimassa!

      Poista
  7. Olipa kiva lukea päivästäsi siellä Norjassa! Paljon ja monenmoista puuhaa oli yhden päivän aikana, elämäntäyteistä ja ihanaa arjen aherrusta ja lepoa. Kaikkea hyvää elämääsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä kyllä ehtii ihan eri tavalla tehdä asioita kun nousee ajoissa ylös. Ja nyt rytmi muuttuu tietenkin muutenkin,kun saa alkaa tekemään oikein töitä tämän "sapatin" jälkeen :). Aurinkoista ja mukavaa kevättä sinullekin - kiva kun kävit kommentoimassa!

      Poista
  8. Leipä näyttää todella hyvältä :) Täytyy kokeilla, jos saisin itsekin sellaisen aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä, oli tosi helppoa tehdä. Ja minä en tosiaan ole mikään erityisen kokenut leipuri.... En tahdo jaksaa mitään sellaisia alustettavia juttuja eikä täällä ole oikein hyvää paikaa leipoakaan. Mutta tämä oli helppo, näppärä ja hyvä resepti. Vaikutti aika takuuvarmalta jutulta tai sitten se oli aloittelijan tuuria :).

      Poista
  9. Ärsyttävää,ja tietenkiaurinko paistoi ja linnun ilmoittivat kevään tulosta ja tukkakin oli hyvin koko päivän??? Eikäku oikeasti,kyllä mieki olen ehtiny viime aikoina paljon,ja nimenomaan kevään valon avustamana.. Ohrauunipuuro on laitettava uuniin aamulla,että ei tarvi kokata kun tekee remppaa,pakaste tyhjenee marjoista kun ei huvita käyttää aikaa marketeissa..koska nyt on tekemistä! Ai niin,basilikan kasvatuksessa saat neuvoa... Rapsutuksin s

    VastaaPoista
  10. Ehtiminen tuntuu ainakin minulla olevan vähän sellainen asia, että jos pääsee vauhtiin riittävän aikaisin, niin sitten ehtii. Mutta jos taas jumittuu vaikka lukemaan blogeja... No, siinähän se päivä sitten hujahtaa.
    Ne täydelliset blogistit muuten taitavat panostaa kuviin enemmän kuin tekstiin, olen ollut huomaavinani ;) Sellaisen postauksen tehtailee tarvittaessa aika nopeastikin, ja monella näistä on sitten vielä se sponsoriraha lisämotivaationa, joten blogi varmaan on tärkeysjärjestyksessä korkeammalla kuin meillä taviksilla.
    Katselin äkkiä kattilaleivän ohjeita, ja aika helpoltahan se näyttää. Pitää kokeilla :)

    VastaaPoista
  11. Aikainen lintu madon nappaa... vanhoissa sanalaskuissa on usein vinha perä.

    Ja kuten tuosta omasta postauksestani näkee, kuvat eivät välttämättä kerro koko totuutta - riippuu niin rajauksista ja kuvakulmista. Jokainen blogisti varmaan sen tietää, mutta lukijoidenkin (minä mukaan lukien) pitäisi muistaa se ainakin silloin, jos kateus kirpaisee :). Lukea ainakin niitä ammatimaisia blogeja vähän kuin naistenlehtiä. Muistaa, että blogi paljastaa juuri ja vain sen mitä blogisti haluaa paljastaa. Ja niin sen pitää ollakin.

    Mutta jotkut ihmiset ovat kyllä niin ärsyttävän aikaansaavia ja aktiivisia, että alkaa ahdistaa. Siinä kun peilautuu oma saamattomuus, eikä sillä oikeastaan ole mitään tekemistä tuon ahkeran ihmisen kanssa :). Projisointia puhtaimmillaan :D.

    VastaaPoista
  12. Ihana päivä sulla ollut:) Mutta kiitti vaan, että muistutit noista laatikoista. Mä sain nukkua pitkään ja nyt mies on ulkona lasten kanssa... ja mä koneella. Vaikka pitäisi pakata:( Mutta tämä on niin ainutlaatuinen tilaisuus että enpäs pakkaa:) Vaan nautin. Aurinkokin tuli juuri esiin. Ehkä lähdemme retkelle:) Aurinkoa sinne. Noi sun heppakaverit on niiiin ihania! Tekis mieli tulla kylään.

    VastaaPoista
  13. Olen pyöritellyt noita pahvilaatikoita viimeisen puolentoista vuoden aikana niin monta kertaa, että suorastaan inhoan niitä!!! Sormenpäät halkeilevat pelkästä ajatuksesta! Itsekin olen nyt nauttinut mielummin auringosta kuin purkanut noita laatikoita, mutta valitettavasti ne ei tällä menolla katoa mihinkään....Toivottavasti saan asua nyt paikallani jonkin aikaa....

    Tervetuloa kylään! Olisikin hauskaa! Voisi pitää vaikka sellaisen norjansuomalaisten blogistien tapaamisen :) Tai sitten ihan vain hevostelemaan!



    VastaaPoista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!