sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Laventelin tuoksua ja väriloistoa. Ja kumpparit.

Terveisiä puutarhamessuilta. Onneksi tuli käytyä, niin sai vähän kesäfiilistä. Tuolla ulkona se tänään kyllä taas karisi - täällä on niin kylmä tuuli, että piti tulla kipin kapin takaisin sisälle. Tosin aamulla peipot lauloivat jo täytää häkää. Puoli kuuta peipposesta... saa nähdä...


Messut olivat, no, messut. Olen lukenut niin paljon puutarha-aiheisia kirjoja ja lehtiä, että ei siellä oikeastaan mitään uutta tullut. Joitain hyviä ideoita kyllä. Ja hyviä kontakteja. Eniten tuosta reissusta taisi hyötyä tuo työnantajani, joka ei moisilla messuilla ole koskaan ollut. Eikä muutenkaan varmaan paljon puutarhajuttuja miettinyt. Saa nähdä, saadaanko jopa kasvihuone :). Itse en ole uskaltanut siitä edes haaveilla, mutta ei sitä koskaan tiedä :). Ja kymmenen pistettä tuolle miehelle kyllä ennakkoluulottomuudesta. Jopa puutarhamessuilla kaikki tuntuu olevan jännittävää ja mielenkiintoista :). 


Tuolla muuten korostui se, miten nämä muut pohjoismaalaiset ovat oikeastaan yhtä suurta perhettä. Mesuilla oli norjalaisia, tanskalaisia ja ruotsalaisia myyjiä, ja kieli ei tuottanut ongelmia. Kaikki puhuivat sujuvasti keskenään, kukin omalla kielellään. Suomalaisena sitä olisi auttamattomasti ulkona tuosta skandinaavisesta perheestä, jos ei osaisi vaikkapa ruotsia. Itse opin ruotsin kielen aikoinaan koulussa, mutta varsinaisesti vasta ollessani au-pairina Ruotsissa, enkä ole sitä katunut. Ruotsin kielestä on ollut elämässäni enemmän hyötyä ja iloa kuin olisin koskaan voinut aavistaa. Ja nyt huomasin sellaisen, että tässä norjan kielen rinnalle on tullut kyky ymmärtää myös tanskaa... Sitä en oli kyllä ikinä uskonut, mutta näin on huomaamatta käynyt :D.


Ostoksia en tuolta paljonkaan tehnyt - yhden kirjan betonitöistä, "Vannspeil og betong i hagen" (Malin Nilsson, Camilla Arvidson). Sormet syyhyisivät kovasti tekemään tuollaisia betonijuttuja... mutta katsotaan mitä tässä ehtii...Ja sitten tulee mainos :D. Yhdessä urheiluliikkeessä oli loppuunmyynti ja ostin sieltä kumpparit. Minulla kun on ollut jo vuosia tuollaiset Hunterit, jotka ovat kyllä superhyvät, mutta tuntuvat vähän turhan fiineiltä tuolla liejussa ja hevosen lannassa kahlatessa. No, nyt ostin Tretornin Scoutit 60% alennuksella ja ne ovat ihan älyttömän hyvät. Hyvät monella tapaa, mutta parasta niissä on tuo tosi, tosi pitävä pohja. Täällä on paikoitellen edelleen tosi jäistä, mutta se ei tuota mitään ongelmaa noilla saappailla. Pelkään kuollakseni liukastumista ja olen niin onnellinen noista kumisaappaista! Suosittelen ainakin kaikille maalla asuville. Toimisivat varmaan myös metsäretkillä. Ja mainittakoon, että tämä ei ollut maksettu mainos vaan ihan spontaani ilonilmaus tosi hyvistä saappaista :D. Eikä nämä maltaita maksa normaalihintaisinakaan.


Mutta hyvistä saappaista huolimatta toivotaan, että nämä liukkaat tästä vähitellen häipyisivät! Aurinkoa ja lämpöä - sitä kaipaa maa, puut, eläimet ja ihmiset. Koko luomakunta! Tämä on ollut pitkä talvi!

6 kommenttia:

 1. Meillä on käytetty noita Tretorneja vuosia eri malleissa. Hyvät työkengät. Mutta sen ole huomannut, että oli saapas kuin saapas, niin me saadaan ne kulumaan rikki vuodessa. Olisiko lampaan- ja lehmän kakka liian kovaa ainetta kumpparille vai mikä.

  Mullekin oli aiheellinen tämä kumppariasia eilen ja tänään, hih :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ne kovassa työkäytössä kuluu, vaikka olisi kuinka hyvät saappaat. Eikä tuo lanta niille ainakaan hyvää tee - pitäisi varmaan pestä aina käytön jälkeen... Taidetaan olla aika maalaisia, kun tällaisia jutellaan :D.

   Mutta työkumppareille on nyt kyllä käyttöä ja tuolla ulkona on n i i n kylmä ja kauhea tuuli. Hrrrh!!! Hevoset laukkaavat ihan villinä edes takaisin - en tiedä onko se kevät (jota en itse kyllä tuolla aisti....) vai tuuli joka niitä leikittää. Vai yrittävätkö pitää itseään lämpimänä, mutta hauskaa tuntuu riittävän :). Pelottaa melkein, että joku satuttaa itsensä tai että tulevat aidasta läpi riehuessaan...

   Poista
  2. Meillä jäi Horg lill suosiolla sisälle tänään. Se inhoaa kovaa tuulta. Ja täällä meillä mäellä tuulee aivan julmetusti tänään.

   Mitäs me maalaiset, Tanja ja sinä ja minä ;).

   Poista
 2. Yksi maalainen täältä kommentoi kumppari asiaa :) Mulla on töissä käytössä useampia erimerkkisiä kumi - tai oikeasti polyuretaani saappaita turvakärjellä. Kestävät kyllä paremmin sitä lantaa, mutta ne kyllä huuhdellaan aina käytön jälkeen. Koiria ulkoilutan Tre Torn Acca S-saappaissa.
  Ihanan näköistä siellä messuilla.
  Se on totta että tanskaakin ymmärtää jos selvästi artikuloivat :) mutta jos yrität ottaa selkoa mitä tanskalaiset keskenään puhuvat, niin saattaa jäädä ymmärtämättä...

  VastaaPoista
 3. Näissä scouteissa on kai luonnonkumia tuo vahvistus, en tiedä, mitä se sitten lopulta vaikuttaa kestävyyteen. Sellaisia turvakärkikenkiä olen itsekin harkinut - hevosten kanssa sellaiset pitäisi melkein olla. Mutta hyvät ovat nuo scoutit. Hyvät jalassa ja pitävä pohja - olen tosi tyytväinen! Ja maksoivat 250 NOK. Pitänee hankkia vielä sellaiset turvakengät. Sitten mulla olisi jo pyhäkumisaappaat, puutarhakumisaappaat ja hevostenhoitokumisaappaat. Kohta olen kylän oma Imelda Marcos kenkävarastoineni :D. Kengät vain vähän eri sorttia...

  Joo no se tanskan ymmärtäminen on kyllä vähän niin ja näin :D. En ymmärrä edes kaikkia norjan murteita vielä. Mutta tuolla oli kaksi kasvihuonekauppiasta, jotka puhuivat kyllä ihan kunnon tanskaa ja ymmärsin oikein hyvin. Ainakin huomattavasti paremmin kuin aikaisemmin pelkän ruotsin pohjalta. Eli jotain kehitystä on tapahtunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäntä osti JULAsta Gjøvikistä tavallisten turvakenkien kaveriksi itselleen turvalenkkarit. Ne maksoi vaan 150kr. Ihmeen kevyet turvakengiksi. En ole sen kummemmin kysellyt millaiset ne on jalassa, enkä siitä turvapuolestakaan ole ihan varma. Mutta semmoiset voisi olla kivat, kunhan ilmat tästä keva¨¨ammäksi ja kuivemmaksi muuttuu.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!