perjantai 26. huhtikuuta 2013

Tiimityötä

Mihin tämä aika oikein menee? Viikot vain hurahtavat ohi ja taas on perjantai...Itse olen suunnitellut ja miettinyt ja miettinyt ja suunnitellut - täällä kun on aika paljon suunniteltavaa ja mietittävää. Ja ensi viikolla tulee mies ja kaivuri avuksi. Pitäisikö käydä ostamassa spraymaalia, niin että voisi maalailla maahan viivoja niin kuin puutarhaohjelmissa? Tuosta kaivetaan, ja tuosta ja tuonne... Kasvimaan paikka on kuitenkin jo päätetty... 


Tänne marjapensaiden taakse pellon laitaan. Ehkä noin aarin aluelle niitä kasvulaatikoita vai kohopenkkejä vai miksi niitä nyt kutsutaankaan. Høybed norjaksi. Ja sitten perunamaa. Ja raparperia. Elämä tulee olemaan taistelua rikkaruohoja vastaan, mutta niin se on tällaisella tontilla ihan joka paikassa. 


Mutta jottei elämä menisi ihan suunniteluksi, niin kaivoin Suomesta mukanani tuomat kuopsutusvälineet vintiltä ja aloin kaivaa esiin heinän alle hautautuneita raparperejä. Tänne on istutettu nimittäin tosi paljon raparperia, jotka ovat kuitenkin jääneet hoitamatta. osa nistä on kadonnut, mutta löysin kuitenkin neljätoista raparperin alkua :). Raparperipiirakasta taitaa tulla kahvilan bravuuri. Onko jollain erityisen hyviä reseptejä?


Mutta koska hommaa riittää enemmän kuin tarpeeksi, jouduin nyt tyytymään ensiapuun Kitkin pahimmat heinät, kaivoin ympärille sellaisen vallihaudan, ja täytin sen siten hevosenlannalla. Meillä on täällä nimittäin lannoitetehdas omasta takaa. Enkä laittanut tuota lantaa suoraan rapaperin juurille , vaan vähän kauemmaksi, kun se on suht tuoretta tavaraa. 


Ja lannoitetehtaan tuotantolinjan pojat valvoivat tarkkaan lastausta. Oli kuin kaupungin työmaalla: yksi lapioi ja seitsemän seurasi vieressä :D. 

Olen vähän miettinyt tuota hevosenlantaa. Että mahtaako se olla sellaisenaan liian tuhtia tavaraa - vaikka olisi kunnolla palanuttakin. Onneksi Johanna "Eilistä paistoa"- blogista on testannut tuotteen jo viime vuonna ja tulokset vakuuttivat niin, että enpä taida paljon muuta käyttääkään. Hiekkaa voin lisäillä joillekin kasveille. Ja suoraan kasvimaalle käytetään jo pari vuotta kompostoitunutta lantaa. Kukille tuoreempaa.


Mutta nyt hommiin - työt ei etene blogia kirjoittamalla :). Täällä aurinko paistaa ja ilma on melkein liian täynnä linnunlaulua. Lannoitetehtaalla ei stressata, siellä vedetään lonkkaa ja nautitaan keväästä. Muistetaan mekin nauttia, ettei se livahda ohi huomaamatta!

ps. sitten tuli talon isäntä kitkemään... käy se noinkin. Mutta juurineen ei lähde :D.8 kommenttia:

 1. Muista ne elukat jotka tullee mettästä syömään kasvimaata!

  VastaaPoista
 2. tuohon tulee kai aita ympärille - tai siis koko tilan ympärille. Valkoinen, että on sitten keväällä jotain tekemistä kun sitä maalataan. Eli samanlaiset systeemit kuin on ollut vanhaan hyvään aikaan. Silloin kun täällä oli yhdeksän sisäpalvelijaa ja vähintään yhtä monta ulkona. Mutta ne ei olleetkaan suomalaisia :D.

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, kasvulaatikoita. Mulla oli Suomessa yhdessä paritalon pikkupihassa semmoisia. Aivan ehdottoman ihan asia. Olen oikeastaan haaveillut semmoisista täällä meidänkin pihassa. Vaan tekemättä on jäänyt... Alkuvuosina lampaat tuli aina välillä pihaan vierailemaan aidoista huolimatta. Nykyisin saattaa hepo tai lehmäkin sinne eksyä. Siinä käy kasvusten huonosti :(.

  Meiltä kävi naapuri hakemassa hevonlantaa ruusupuskilleen toissakeväänä. Hyvin on ruusut kasvaneet.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Tässä pitäisi nyt päättää, että tehdäänkö ne lavat puusta vain tilataanko sellaiset teräksestä valmistetut. Niistäkin tulee aika hienot, kun ne ruostuu ja patinoituu, mutta puiset olisivat ehkä kivemmat... vaikka ne vähän lahoavatkin... En tiedä...

  ja tuo hevosen lanta on arvokasta tavaraa, sillä kasvaa ainakin kaikki kukat tosi hyvin, joten hyötykäyttöön vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli Suomessa puiset, semmoiset käsitellystä puusta tehdyt, jotka ei lahoa ainakaan ensi käsittelyssä. Ai niitä on teräksestäkin.

   Poista
  2. yksi firma tekee teräksisiä ja niistä tulee kyllä ihan hienot kun ne patinoituu - tapahtuu kai vuodessa. Teräksiset ovat varmaan lähes ikuisia. Käsitelty puu taas on vähän kiistanalainen juttu, jotkut väittää, että siitä saattaa irrota kyllästeaineita multaan. En tiedä, mutta itse ehkä haluaisin käsittelemätöntä puuta... tai sitten vaikka punamullalla maalattua.

   Niitä teräksisiä löytyy esim. tuolta http://solfang.no/kategori/hoybed/

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Touhua riittää. Enkä ole tyypiltäni edes mikään superahkera touhuaja vaan sellainen haaveilemaan taipuvainen :). Mutta pakon edessä saan asioita sitten aikaiseksikin... Kiva kun kävit kommentoimassa muuten!

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!