tiistai 17. maaliskuuta 2015

Päivän rättiTässä sivoilun lomassa tällainen "päivän rätti"-postaus ;) (ei maksettu).

Mainitsin tässä kerran, että olen kantanut Suomesta aina sellaisia tiskiharjan irtopäitä - ovat muka ekologisempia. Olen kuitenkin viime aikoina ihmetellyt, että niitä pitää vaihtaa niin usein - ne menee tosi nopeasti haperoksi ja sitten likaantuvat. Ja siinä menee sitten se kaunis luontoa säästävä ajatus samalla. Ihan loogista, että jos bisnes perustuu tiskiharjan irtopäiden myyntiin, niin niitä ei kannata tehdä mahdollisimman kestäväksi. Silti ärsyttävää ekologisuudella ratsastamista ja viherpesua.

Autuaan olon Cheri vinkkasi kerran kommentissaan näistä luonnonharjasta olevista tiskiharjoista, jotka kuulemma ovat tosi kestäviä. Siitä en osaa sanoa tällä kokemuksella vielä mitään (paitsi että ovat kauniita), mutta tilasin samalla kaksi pellavaista Växbo Lin tiskirättiä.

Ja nuo karkeat pellavarätit päihittävät kuulkaa mennen tullen kaikki mikrokuituserkkunsa - näiden kanssa ei tarvitse edes pesuainetta. Aivan uskomattoman hyviä, kestäviä ja ekologisia. Ja jos ei halua tilata ihan noita varsinaisia tiskirättejä, niin ehkä kaapista löytyy joku vanha ja karkea pellavapyyhe, jota raaskii leikellä. Minulta löytyy ja ajattelin tehdä näitä itse vielä vähän isommassa koossa.

Olen vannonut pellavan nimeen vaatteissa, vuodevaatteissa ja keittiöpyyhkeissä, mutta nyt siis myös näissä rievuissa tai räteissä tai miten niitä kukin kutsuukaan.

Tutkin vähän, mistä näitä Suomessa saisi tilattua, ja löysin yhden nettikaupan - ehkä löytyy muitakin. Mutta tuo löytämäni suomalainen jälleenmyyjä on Werannas.


"Linet er som livet, mångsidigt och vackert om man vårdar det väl"

"Pellava on kuin elämä, monipuolinen ja kaunis jos sitä hoitaa hyvin"

Ingela Berntsson
Designer Växbo Lin

Eläköön pellava!

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin, kauniitkin vielä :).

   Mietin tässä tänään, että mulla on käytössä pellavaisia keittiöpyhkeitä, jotka on hyvinkin 50 vuotta vanhoja. Ja tallessa ainakin satavuotiaita pellavapöytäliinoja ja -lakanoita. Kuinkahan monella nykyisin valmistettavalla tuotteella on yhtä pitkä käyttöikä edessään? Ei näillä tiskiräteilläkään ehkä ole, mutta muilla pellavatuotteilla voi hyvinkin olla.

   Poista
 2. Iloisia uutisia! Meillä saa siis sellaisia normi tiskiharjoja luonnonharjaksisena, varsi on tosin muovia, mutta harja kestää pitkään, minulla yli vuoden, enkä omista tiskikonetta. Äsken huomasin marketissa, että myös niitä irtopäitä oli alettu tehdä luonnonharjaksista, joten älä heitä varsia pois. Nuo puuvartiset tiskiharjat ovat kauniita, mutta muoto on minusta epäkäytännöllinen, ei mahdu kaikkiin kippoihin ja kulmat ovat tuolle mallille vaikeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa - on taas jotain ostettavaa seuraavalla kerralla :). Nämä ovat varmaankin lähinnä kauniita, mietinkin vähän tuota kulmajuttua. Toinen on tosin saanut pestin valurautapannun omana harjana ja toimii siinä oikein hyvin. Ja nuo pellavarätit on loistavat!

   Norjassahan on kaupoissa tosi suppeat valikoimat, ja eilen tuli telkkarista dokumentti, joka selitti vähän miksi näin on. Täälläkin on kolme keskusliikettä, jotka pyörittää koko hommaa ja kyyti on kylmää ja raakaa - pienillä tuottajilla ei ole mitään mahdollisuutta päästä kauppojen hyllyille, kynnysrahat (!) on niin kovat. Ihan uskomatonta touhua.

   En tosin kaipaa Suomen viittäkymmnetä erilaista maustettua jogurttia, mutta jossain asioissa sitä laajempaa valikoimaa vähän kaipaa - onneksi on nettikaupat.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!