torstai 27. joulukuuta 2012

Soria Moria

Haluan jakaa kanssanne taianomaisen näyn, jonka sain ikuistettua kamerallani lähtiessäni tänään pihastamme. Laaksomme päällä oli pilviverho ja valo oli jo sellainen iltapäivän sinertävä. Vuorten välistä siinsi kuitenkin kauempana oleva vuori, ja aurinko värjäsi sen kultaiseksi. Aivan uskomattoman hieno näky! Näitä luonnon järjestämiä uskomattomia näytelmiä. Maaginen suorastaan!


Tästä näkymästä tulee elävästi mieleen yksi Norjan kuuluisimmista maalauksista, Theodor Kittelsenin Soria Moria vuodelta 1881....eikö vain?


Ja mikä sitten on tuo Soria Moria? Tarina Soria Morian linnasta on yksi norjan tunnetuimpia kansantarinoita. Taivaanrannassa loistava Soria Morian linna symboloi sitä lopullista onnea jota me kukin etsimme. Legendan mukaan reittiä tuonne linnaan ei ole kunnolla merkitty. Koska olemme kaikki erilaisia, meidän on jokaisen löydettävä oma polkumme ja kuljettava tuo polku yksin. 
 
Kuvan nuorukainen on muuten Askeladden, joka tavoitteli Soria Morian linnan prinsessaa, ja saikin tuon prinsessan lopulta omakseen. Koko tarinan löydät  halutessasi täältä (englanniksi). 


Tunsin olevani siunattu, että sain nähdä tuon näyn, oman Soria Morian linnani. Minulle se oli merkki siitä, että olen oikealla tiellä. Polkuni ei ole ollut aina helppo, eikä tosiaankaan selvästi merkitty, mutta olen onnistunut siitä huolimatta huomaamaan merkit ja löytämään tien ainakin näköetäisyyden päähän omasta Soria Moriastani. Jollekin toiselle tuo saattaisi olla vain rako pilviverhossa, mutta me kukin tulkitsemme merkkejä tavallamme. Eikä sillä oikeastaan ole mitään merkitystä, mikä tuon näkymän sai aikaan. Tärkeintä on se, minkä merkityksen itse sille annan.
 
Uskon siihen, että elämä on usein hyvin taianomaista, se vain niin helposti jää huomaamatta kaiken arjen pyörityksen keskellä. Sitä paitsi, elämä on huomattavasti hauskempaa ja mielenkiintoisempaa, kun uskoo taikaan ja ihmeisiin - ainakin pieniin sellaisiin :).
 
Soria Moria
Svein Gundersen/ Stig Nilson
 
I en drøm
Så jeg Berget Det Blå
Gjennom storm
Fant jeg veier å gå
Ta drømmen din med deg
Og dra til Soria Moria

Du må ut
På de veldige hav
Du må ri
Alle stormene av
Hold fast i ditt håp og
Din tro
Bak blåner du ser
Venter det fler
Som vil dele en drøm
Som er god
Gå i land
Det er her du skal bo

Et folk sender båter
Som smil over vannet
De tar deg i havn
Og dekker sitt bord
De sier velkommen
Til Regnbuelandet
Og kaller deg
Søster og bror

Jeg vil bo
Der hvor fargene bor
Jeg vil tro på en
Grenseløs jord
Jeg vet at det
Finnes et land
Bak eventyrfjell
Seil dit i kveld
Hvis du tror at en
Drøm kan bli sann
Gå i land, finn din drøm
Gå i land


2 kommenttia:

  1. Tuosta kuvasta pitäisi tehdä suurennos seinälle, niin mahtava se on! Aivan uskomaton, taianomainen tunnelma. Aivan ihmeellistä, että sait sen napattua kameralla.

    VastaaPoista
  2. tuo näky oli uskomaton luonnossakin, huokailin tuolla kävellessäni ääneen ihastuksesta :). Mulla on lähes aina uskollinen ja vanha pieni kamerani mukana kun täällä liikun, ja sitten joskus tulee hyviä otoksiakin, kun on oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Ja eilenhän oli siis tarkoitettu, että lähdin ulos juuri tuolla hetkellä, jotta voisin nähdä oman Soria Moriani ;)

    VastaaPoista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!