sunnuntai 31. elokuuta 2014

Marian kultaa
Kehäkukka, Calendula officinalis. Ringblomst tai morgenfrue norjaksi, englanniksi marigold, hollygold, Mary's gold… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin tavallinen, mutta kuitenkin niin erityinen.

Marygold viittaa Neitsyt Mariaan, ja kehäkukkaa käytetään perinteisesti katolisissa Neitsyt Mariaan liittyvissä tapahtumissa. Hindut koristelevat sillä alttareita ja temppeleitä. Egyptiläiset käyttivät sitä nuorentavana yrttinä. Kehäkukka edustaa onnellisuutta, rakkautta ja suojelua. Eli ei mikään ihan mitäänsanomaton kukkanen, vaikka melkein joka mökin pihalla kasvaakin.

Varsinkin keskipäivällä kerätty kehäkukka vahvistaa ja lohduttaa väsynyttä ja stressaantunutta sydäntä ja mieltä, ja jo kukkien kerääminen vahvistaa kerääjää. Allekirjoitan edellisen :). Sen tuoksu voimistaa ja pitää terveyttä yllä ja maljakollinen kehäkukkia täyttää huoneessa olijat uudistuneella elämällä. Näin sanotaan.

Kehäkukkia on kasvanut meidänkin pihalla niin kauan kuin muistan. Ensin mummilla, sitten äidillä ja nyt minulla itselläni. Siihen ja sen tuoksuun liittyy paljon muistoja. Nyt sillä on tärkeä tehtävä paitsi syksyisen pihan kaunistajana, niin myös tuhohyönteisten torjujana kaalipenkissä ja tietenkin myös maljakossa sisällä.

Tänä vuonna kerään myös terälehdet talteen ja kuivatan. Katsotaan, päätyvätkö ne teehen, sämpylöihin, saippuaan vai ihoöljyyn :). Niistä on nimittäin vaikka mihin.

ps. Jos haluat hoitaa suhdettasi, kaiva rakastettusi huomaamatta multaa hänen jalanjäljistään, laita se ruukkuun, istuta kehäkukan siemenet siihen ja vaali kylvöstä huolella. Kukkia ei saa poimia, vaan pitää ottaa siememet talteen ja tehdä seuraavana kesänä uusi kylvös ja suhde kukoistaa. Jos sulhanen on päässyt karkaamaan, niin ei kun kylvät siemeniä hänen jalanjälkiinsä, niin miehen on palattava luoksesi. Kätevää! Tosin kannattaa miettiä kaksi kertaa, haluatko oikeasti hänen palaavan :).

lähde: Sinikka Piippo, "Kasvien salaiset voimat".


4 kommenttia:

 1. Allekirjoitan kaikki kehäkukan hyvät vaikutukset, sitä pitää aina olla puutarhassa. Tuoksu loppukesällä herättää monenlaisia muistoja ja maljakossa se ilahduttaa kuin pieni aurinko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :). Kehäkukka, krassi ja pieni samettikukka - ne on ne kolme "pakollista", joita on oltava joka kesä. Muut jutut sitten vähän vaihtelee.

   Poista
 2. Kehäkukkien voimakas oranssi väri voimaannuttaa. Olipa kiva lukea, mihin kaikkeen se vaikuttaa ja mihin sitä voi käyttää. Itsekin kylvib kehäkukkien siemeniä maahan nyt keväällä, mutta yksikään niistä ei itänyt. Taisi siemenet olla liian vanhoja. No, ensi keväänä uusi yritys!

  Lempeää alkanutta syksyä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se aina onnistu - edes kehäkukka :). Itse innostuin niin, että kylvin uuden satsin tuossa vielä heinäkuun puolella. Kovasti ne kasvaa, mutta saa nähdä ehtivätkö kukkia. Jos tulee lämmin syksy, niin ihan hyvin.

   Kaunista syksyä sinnekin!

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!