keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Norjalaista pääsiäisenviettoa


 

Kaikki kuvat https://www.facebook.com/ValdresDestinasjon/timeline
Jos Suomessa kaikki suomalaiskliseet saunoineen, koivuvastoineen ja järvenrantamökkeineen muuttuvat todeksi juhannuksena, niin täällä sama tapahtuu pääsiäisenä. Täällä on yli viikon loma kouluista ja kaikki kynnelle kykenevät lähtevät tunturiin mökille ja hiihtämään punaisissa anorakeissa, norjan lippu hihassa tai ainakin pipossa. Välillä pysähdytään jonnekin seinustalle istumaan aurinkoon (solvegg), riisutaan anorakki ja otetaan aurinkoa marius-villapaidassa. Syödään kvikk-lunsjia (norjalainen keksisuklaa vuodelta 1937!) ja appelsiineja. Illat koossaillaan (kose seg) mökillä takkatulen ääressä ja pelataan seurapelejä. Muuten koko Norja menee kiinni viideksi päiväksi - lauantaina saattaa päästä muutaman tunnin aikana kauppaan täydentämään ruokavarastojaan.

Vaikka periaatteessa vastustan yleistämistä, stereotypioita ja kliseitä, niin poikkeukset vahvistavat säännön ja pääsiäisenä kaikki norjalaiskliseet tuntuvat muuttuvan todeksi. Ainakin täällä Valdresissa.

Norjalaisten mökit eivät ole rannassa vaan tuntureilla, ja koska yksi päätie Oslosta vuorille kulkee tuolla joen toisella puolella, siellä on aika lailla jatkuva autoletka näin ennen pääsiäistä. Kaikille mökeille ei ole autotietä perille, mutta sitten laitetaan sukset jalkaan, rinkat selkään, lapset pulkkaan ja lähdetään hiihtämään. Ladut ovat kunnossa ja laturaivoa ei täällä tunneta; mukaan mahtuvat mummot, vaarit, lapset ja koirat. Ja kaikilla on mukavaa. 

Jos ilmat muuttuvat ikäväksi, niin tunturien ylitys autoilla ei aina suju ihan muitta mutkitta. Siellä saatetaan jonottaa tuntitolkulla ja ajetaan muutaman auton kolonnoissa aura-autojen perässä. Ja jos Suomessa lasketaan juhannuksena hukkuneita, niin täällä lasketaan tunturiin eksyneitä tai lumivyöryjen alle jääneitä.  Norjan yleisradion sivuilla muisteltiin varoitukseksi vuoden 1967 pääsiäistä, jolloin tuntureilla kuoli 18 ihmistä. Tänä pääsiäisenä ilmat näyttäisivät kuitenkin suosivan ja suurimman vaaran aiheuttaa ihot polttava aurinko.

Mitäkö tällainen maahanmuuttaja tekee pääsiäisenä? No ei mitään erityistä, on kotona ja syö pashaa.  Ja sekös saa norjalaiset kohottelemaan kulmakarvojaan :). Mutta mihinkäs sitä kotoaan lähtisi, varsinkin kun oikeastaan asuu mökillä - norjalaisten mielestä vaan ihan liian matalalla…  Pitäis kai ostaa ne sukset.

Joten Hyvää pääsiäistä, God Påske! Saatetaan tässä tosin kuulla vielä pääsiäisen aikanakin ulkoilun lomassa :).

12 kommenttia:

 1. Kun luin postaustasi, niin kuvittelin jo että hiihdät Norjan maajoukkueessa, kunnes luin tekstin loppuun asti. Iloista pääsiäistä sohvan nurkkaan! 😊 Me taidetaan viettää pääsiäinen merenrannalla kalaa syöden; täällä Italiassa lämpöä tänäänkin +24. Pasha maistuisi mullekin. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamala kun oli kirjoitusvirheitä tuolla tekstissä - ei olisi pitänyt julkaista ennen aamiaista…

   No en ihan vielä maajoukkueessa, mutta kunhan tässä vähän heittelen heinää noille hevosille niin ehkä sitten. Norjan hiihtokuningatar Marit Bjørgen nimittäin selittää "hieman" maskuliinisia lihaksiaan maatilan töillä ;). Ja ne suksetkin mun pitäisi ostaa ensin, vai saisikohan ne sitten Norjan hiihtoliitolta? :D.

   Maahanmuuttajana piti ottaa kuvat Valdresin fb-sivuilta kun omista albumeista ei löytynyt. Ainakaan vielä. Yksi kuva kvikk lunsjista olisi löytynyt, mutta en sitten viitsinyt sitä tuonne väliin laittaa alleviivaamaan, että kyllä minäkin olen kvikk lunsjia syönyt. Olisi ollut vähän säälittävää, varsinkin kun se kvikk lunsj- kuva on otettu omassa eteisessä eikä tunturin laella.Enkä edes tykkää koko suklaasta, suffeli on paljon parempaa.

   Kuulostaa hyvältä tuo +24. Edelleen välillä mietin, että miksi ihmeessä sitä piti juuri Norjaan muuttaa… vaikka on täälläkin nyt tosi kaunista. Tai oli. Taivas meni just pilveen.

   Poista
 2. Oi, mitkä kuvat. Enpä olisi tiennyt, että Norjassa pääsiäistä vietetään meidän juhannuksen tyylisellä hartaudella. Ihana piristys tämä pohjoismaalainen blogisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norjassa on kyllä tosi kaunista, se ei ole pelkkä klisee, vaan täällä todellakin on hienoa :). Pääsiäisen vietto tässä mittakaavassa oli minullekin yllätys ja vasta nyt kolmen vuoden täällä olon jälkeen alan sen kunnolla sisäistää.

   Kaipa tämä on eksoottista sieltä eteläisemmästä perspektiivistä - itse luen taas mielelläni teidän etelämmäksi asettuneiden blogeja :). Ja varsinkin talvella.

   Poista
 3. Hei! Löysin ihanan blogisi ulkosuomalaisten blogejen facebook sivulta. :) Yritin etsiä blogitekstejä ratsastukseen liittyen. En löytänyt.. Onko sinulla jotain postausta esim. maastoratsastuksesta sielä? :) Vai ratsastatko siellä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tervetuloa! Olen ratsastellut viime aikoina tosi vähän ja jostain syystä en ole niistäkään harvoista reissuista mitään postannut :(. Se on aina sellaista hulinaa, että siinä ei paljon muista/ehdi kuvailla.

   Mun molemmat ratstastuskaverit on loukanneet itsensä ja niiden ratstastukset on ratsastettu ainakin vähäksi aikaa ja niin se on mullakin jäänyt vähemmälle.

   Nyt olisi tarkoitus vähän parantaa tapoja ja opetella lähtemään yksin. Suomessa maastoilin paljonkin yksin, mutta täällä on sen verran jylhät ja villit maisemat, että se tuntuu vähän turvattomalta.

   Mutta alunperin tulin tänne nimenomaan ratsastamaan ja me tehtiin näillä hevosilla pitkiäkin reissuja. Toivottavasti taas joskus :).

   Poista
 4. Todella mielenkiintoinen postaus norjalaisesta pääsiäisenvietosta! En ole tuollaisesta tiennytkään. Kiitos kovasti! :) Muutenkin haluan antaa sinulle palautetta, eli sinulla on todella kiinnostava blogi. Osaat kirjoittaa mukavan rennosti ja humoristisestikin elämästäsi siellä. Mielenkiintoisia aiheita ja syvällisiä pohdintoja. Löysin blogisi pari viikkoa sitten sattumalta ja olen nyt aina ehtiessäni lukenut mielenkiinnolla postauksiasi vuosien varrelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi mukavasta palautteesta - tällaisia on aina tosi kiva saada :).

   Vaikka Norja on Suomen naapurimaa, niin muutettuani tänne huomasin, miten hirvittävän vähän loppujen lopuksi tiesin. Ja monet niistäkin ennakkokästyksistä on mennyt ihan uusiksi täällä asumisen aikana. Mutta kaunis, mielenkiintoinen ja mukava maa tämä on asua.

   Poista
 5. Onkohan Suomessa tuollaisia vahvoja pääsiäisperinteitä...Jossainpäin poltetaan pääsiäiskokkoja, en tosin itse ole koskaan semmoisella kokolla ollut.
  Ruokia tietenkin perinteeseen liittyy; munia, mämmiä ja lammasta. Mämmiä meillä kyllä syödään, mutta ei lammasta. Pashankin olen vasta viime vosina oppinut tuntemaan.Kotona Savossa (lapsena) mämmi taisi olla ainoa pääsiäisen erityisruoka.
  Meillä täällä Hailuodossa juhlapyhät menevät melko matalalla profiililla. Ulos kai työnnytään heti aamusta...Mukavia kevätpäiviä, toivottelee kaikille Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän Suomessakin pääsiäistä juhlitaan ja on aina juhlittu, mutta täällä pääsisäinen menee joulunkin ohi tärkeydessään.

   Ulkoilussa, retkeilyssä, hiihtämisessä ja tunturissa liikkumisessa on jotain n i i n norjalaista, että me muut pohjoismaalaiset ollaan siitä vain kalpea varjo, vaikka luonto on meillekin tärkeä.

   Ja pääsiäinen on norjalaisille nimenomaan tätä: ulkoilua, reippailua, kevätaurinkoa ja yhdessäoloa, ja toisin kuin Jouluna, kirkot taitavat pääsiäisenä kumista tyhjyyttään - ainakin jos on hieno ilma.

   Poista
 6. Pääsiäinen on suurenmoinen keväänjuhla ja siellä sitä näköjään arvostetaan pitkällä vapaalla! Wau.
  Hyvää pääsiäistä sinulle ja muille perheenjäsenille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää pääsiäistä myös sinulle ja läheisillesi :)

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!