maanantai 27. huhtikuuta 2015

Ihmeellisiä kohtaamisia

Piti laittaa teille lisää läkähdyttäviä postikorttimaisemakuvia Norjan rannikolta (käytiin paluumatkalla katsomassa merta), mutta siirretään se seuraavaan postaukseen. 

Tuolla piskuisessa kylässä (Surnadalsøra), missä vietimme taideviikonloppua, oli tasan yksi kauppa, Amfora-design. Sitä piti norjalainen pariskunta, joilla oli mielenkiintoisia tarinoita kerrottavanaan. Toinen on aikoinaan loppuunpalanut lastentarhanopettaja Marianne, joka on sittemmin opiskellut keramiikan tekoa ja vaihtanut paitsi alaa, niin myös koko elämää (aika tavallinen tarina nykyään). Uusi puolisonsa Tom, entinen maailmaa kolunnut sotilas, jonka intohimona on tiibetiläinen, nepalilainen ja pohjois-intialainen käsityö. Osan vuodesta he viettävät noilla alueilla ja tuovat myös myyntiin aitoa paikallista käsityötä. 

Ylimmässä kuvassa on aito mineraaliväreillä maalattu Thangka-seinävaate, keskellä mm. aidoin rubiinein koristeltu buddha-patsas sekä seitsemästä eri metallista tehty soiva kulho. Kaikki antiikkisia aarteita eikä myynnissä. Alimpana puhvelinluusta intialaisen taiteilijan ja käsityöläisen tekemä elefantti (ei antiikkia), joka on nyt uusin aarteeni. Ei mikään hirvittävän arvokas rahallisesti, mutta niin kaunis!

Tapa, jolla Tom puhui paikallisista ja käsityön arvosta lämmitti mieltä, mutta toisaalta mietin, mitä tuo uskonnollinen antiikki tekee Norjassa. En kuitenkaan tiedä tarpeeksi, jotta voisin tai haluaisin asiaa sen enempää kyseenalaistaa. Ja ainakin tässä tilanteessa, se saattaa olla paremmassa tallessa täällä kuin kotonaan.

Mielenkiintoisia ja erikoisia ihmisiä tavattavaksi pienessä norjalaiskylässä.

***

Vierailimme tuolla liikkeessä ihmettelemässä tiibetiläisiä ja nepalilaisia aarteita viime lauantaina, onnellisen tietämättöminä siitä, mitä Nepalissa täsmälleen samaan aikaan tapahtui. Erityisesti tämän yhteensattuman vuoksi Nepalin katastrofi on koskettanut minua erityisesti.

Nepalissa on nyt suuri hätä, ja jos sinne ei mennä pikaisesti apuun, siellä saattaa kuolla enemmän ihmisiä koleraan kuin itse maanjäristyksen uhreina. Avulla on kiire.

Halutessasi voit tukea esimerkiksi Kirkon Ulkomaanapua tai Punaista Ristiä katastrofityössä kykysi mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!