keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Ihan erityisiä
Kävin juuri poimimassa ulkoa kauniin marraskuisen (lähes joulukuisen) kukkakimpun… Miettikää! Kehäkukat jaksaa vain kukkia, vaikka valon määrä vähenee ja pari kertaa on tullut luntakin niskaan. Lämpötila on alimmillaan käynyt kuudessa pakkasasteessa. Melkoista elämänvoimaa!

Sisälle olen hankkinut kasvilamppuja. Täällä on nyt niin pilvistä ja pimeää, että ilman lisävaloa ei pärjää ihmiset tai kasvit. Vaikka juuri nyt maailma on kovin hämärä, tämä talo on suuren osan vuodesta aika ideaali viherkasveja ajatellen. Niinpä olen hankkinut melkoisen määrän kasveja ja pieni sisäsuihkulähdekin on tilauksessa. Sitten siirrän nojatuolini tuonne viidakon keskelle ja voin aina välillä paeta talven pimeyttä omaan keitaaseeni :).

Erityisen viehättynyt olen tuosta suuresta palmusta (vuoripalmu?). Silittelen ja kehun sitä aina ohi kulkiessani. Sen "tarina" on aika tavanomainen: se matkasi tänne Hønefossin Plantasjenista. Se seisoi siellä hyllyllä kymmenien samanlaisten joukossa varmaan ihan tyytyväisenä elämäänsä. 

Mutta nyt kun se on saanut huomiota osakseen, siitä on kehuttu ja pidetty hyvänä, se on herännyt henkiin ihan uudella tavalla. Se on kovin elävä ja suorastaan kukoistaa. Se kai tuntee olevansa aivan erityinen :). 

Sitä se rakkaus teettää. Herättää henkiin niin kasvit, eläimet kuin ihmisetkin. Jopa pehmolelut. 

ps. pieni mainos (ihan oma). Kasvilamput ovat suomalaisia Airamin lamppuja. Tilasin ne netistä inkclubista Maksavat siellä  nyt n. 17 euroa. (valaisin+erikoislamppu), ja olivat huomattavasti edullisempia kuin mitkään muut vastaavat. Ainakaan täältä en löytänyt halvemmalla. 

6 kommenttia:

 1. Tekee kipeää kun katselen kasvejasi. Minulla oli joskus 40 erilaista viherkasvia, ihan vaan asunnossa. Niille oli mukava talvella laitella valoja ja muutenkin puuhailla kasvien kanssa.
  Nyt ei ole kuin bougavillea, pari orgideaa ja soilikki. Lisäksi joku palmuntyyppinen, jonka kasvatin Jerusalemin kadulta poimimistani siemenistä. Oli johanneksen leipäpuu myös siemenestä kasvattamani, mutta kasvoi liian suureksi.
  Kauheinta oli kun muutimme pienempään asuntoon ja minun täytyi luopua kasveista. Toin kottikärryn ulkoportaille, siihen kippasin kasveja purkeista ja kompostiin hautasin. -Ihan oikeaa surutyötä tein, usko tai älä!
  Kiitos sinulle huikeista kuvista!
  Pimeältä Hailuodon saarelta terkuin Riitta

  VastaaPoista
 2. On kaikkein hienointa, jos kasvattaa itse viherkasvinsa. Siemenestä tai sitten pienemmästä alusta. Itse olen nyt vähän "oikaissut" vastoin periaatteitani ja ostin tuollaisia valmiiksi suuria kasveja, kun ne sattuivat tulemaan eteeni ja olivat edullisia. Mutta kyllä niistäkin on jo tullut rakkaita :).

  Itsekin olen joutunut jonkun tammikuisen pakkasmuuton alta viemään kasveja ihan roskikseen kun eivät olisi muutosta selvinneet. Itku siinä tuli - tuntui ihan hirveältä. Siihen verrattuna tuo kompostiin hautaaminen kuulostaa armeliaammalta.

  Kasveja voi onneksi kasvattaa uusia. Laittaa sitruunan siemenen multaan, eikä aikaakaan kun on taas uusi rakastettava viherkasvi :).

  Pimeää on täälläkin, vaikka suhteellisen etelässä ollaankin. Joko meri on jäässä? Entiseltä mökiltäni saattoi kirkkaalla säällä nähdä Hailuodon siintävän taivaanrannassa :).

  VastaaPoista
 3. Tuollaisen keitaan minäkin vielä haluan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että voisi olla ihan mukavaa järjestää pieni pakopaikka tänne kotiin. Pääsee aina hetkeksi pakoon harmaata hämärää :). Suihkulähde tuli tänään postissa - en ole uskaltanut vielä avata pakettia...

   Poista
 4. Millainen tuo kasvilamppu on? Kuvaat eivät anna oikein käsitystä, pitääkö se kiinnittää kattoon, seinään tms. Tarvetta olisi, koska meillä on talvella tosi pimeää sisällä - pienet ikkunat varjon suuntaan...
  Minulla oli Suomessa paljon enemmän kasveja kuin oli luvallista tuoda Norjaan muuttokuorman mukana. Niitä sitten lahjoittelin pois, niin ei tarvinnut roskiin heittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lampussa on pitkähkö johto, jossa pistoke. Sen saa kiinnitettyä kattoon roikkumaan tavallisen kattovalaisimen tavoin mutta itse virittelin verhotankoon roikkumaan. Lamppu on niin kevyt, että se ei välttämättä vaadi kovin kummallisia kiinnityksiä. Inkclubin linkistä näet paremman kuvan. Mielestäni ihan ok näköinen. valkoinen ja neutraali, aika huomaamaton. Valo on vähän kummallisen vaaleanpunertava, mutta ei sekään enää häiritse. Ja oli tosiaan huomattavasti edullisempi kuin muut vastaavat. Tuli tuolta inkclubin nettikaupasta tosi nopeasti - parissa päivässä.

   Itse jouduin aikoinaan heittämään roskiin kasveja kun en löytänyt uusia hyviä koteja ja kovat pakkaset tekivät niiden siirtelyn vaikeaksi. Muuttoautoonkaan niitä ei voinut ottaa pakkasen takia (oli silloinkin pitkän matkan muutto). Ihan pienestä kasvattamani yucca-palmu meni silloin siskolle, kunnes kasvoi liian isoksi kerrostaloasuntoon ja jatkoi sitten matkaansa yhteen maalaistaloon :). joten kaikki ei mennyt roskiin.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!