lauantai 12. heinäkuuta 2014

Jätskiä ahomansikoillaTänään elämä on sujunut vähän vähemmän hikisissä ja kiukkuisissa tunnelmissa kuin eilen :).  Lämpöasteissa ei hävitty eiliselle yhtään, mutta tukaluudessa hävittiin (vai voitettiin?), ja tänään jaksoi tehdä jopa puutarhahommia. Ja sitten syödä vähän jätskiä ja juoda kylmää kahvia. Kahvi on nimittäin ihan hyvää kylmänäkin, mikäli ei ole muistanut laittaa sitä termariin. Jäätelökippo oli vähän iso, kun pienemmät oli tiskissä. Ihan noin perso en ole jäätelölle :). Kissa numero viisi oli taas uskollisesti omalla paikallaan. Siinä se on aina, mitä nyt yöllä käy vähän reissuillaan.

Silloin kun kesäkuun puolen välin jälkeen istuttelin niitä viimeisiä papuja ja herneitä, niin piilottelin ylimääräisiä siemeniä vähän minne sattuu. Sen seurauksena papuja ja herneitä nousi ympäriinsä, joten perustin uuden penkin ja siirsin taimet tänään sinne. Kylmän rauhallisesti istutin vielä myös kehäkukan siemeniä (siis tänään). Jos talvi tulee syyskuussa, niin eivät ehkä ehdi kukkia, mutta muussa tapauksessa ehtivät vielä hienosti. Jos olenkin välillä vähän kiukkuinen ja valittava, niin pessimisti en koskaan :).

Yhden asian olen oppinut tänä kesänä puutarhanhoidosta. Kun lukee puutarhakirjoja ja -blogeja, niin keväällä iskee helposti paniikki. Siemenet pitäisi saada multaan jo tosi aikaisin. Mutta eihän se niin mene. Monen kasvin kohdalla (vaikkapa papujen), on vain eduksi, että ne istuttaa vähän myöhemmin. Ja niidenkin kasvien kohdalla, jotka voi istuttaa jo aikaisin, voi kylvöä siirtää huoletta myöhäisemmäksi. Ehtivät jos ehtivät, tai sitten eivät. Babyporkkanatkin ovat ihan hyviä. Ystävältäni saamat samettikukan esikasvatetut taimet ja suoraan penkkiin kylvämistäni siemenistä kasvaneet taimet ovat nyt melkein saman kokoisia, vaikka just samettikukista aina sanotaan, että ne pitäisi esikasvattaa. Ei välttämättä tarvitse. On tietenkin hienoa syödä tomaatteja omista puskista jo kesäkuussa, mutta myöhemminkin ehtii. Eli jos puutarhainnostus on syttynyt vähän myöhässä, niin vielä ehtii istuttaa ainakin salaatteja, rucolaa, retiisejä ja jopa pikkuporkkanoita. Ja niitä kehäkukkiakin. 

Päivän kruunasi uskomattoman hieno keltainen täysikuu, joka kävi kurkistamassa vuorten välistä, mutta  vain hetken. Sitten se taas liukui vuorten suojiin. 

Tämä oli oikeastaan aika hieno kesäpäivä ja nyt on hyvä mennä nukkumaan että jaksaa taas huomenna. Loppulauluksi viehättävä norjalainen mansikkalaulu jollain erikoisella murteella laulettuna - niin kuin täällä tapana on :).
Oppå Lauvåsen veks det jordbær

Fine jordbær, raude jordbær
Heile væla er berre jordbær
Finn eit'strå og træ dom på
Eit er for gammalt, det ska få stå
eit er for grønt, det går vi ifrå
Men aille andre ska vi ta med hemmat
og leve lykkelig med sukker påOppå Lauvåsen veks det gutter
Fine gutter, sterke gutter
Heile væla er berre gutter
Finn eit'strå og træ dom på
Ein er for gammal, han ska få stå
ein er for ung, han går vi ifrå
Men aille andre ska vi ta med hemmat
og leve lykkelig med sukker påOppå Lauvåsen veks det minner
gode minner, gælne minner
Heile væla er berre minner
Finn eit'strå og træ dom på
Eit er for gammalt, det ska få stå
eit er for nytt, det går vi ifrå
Men aille andre ska vi ta med hemmat
og leve lykkelig med sukker på5 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä, kahvi on hyvää myös kylmänä;)
  Ja jäätelö aina!
  Aurinkoisia kesäpäiviä sinne puutarhurilta, joka ehkä ensi kesänä istuttaa jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kesänä ehtii oikein hyvin!. Ei se niin vakavaa ole - puutarhanhoitokaan. Vaikka siinä on paljon hommaa, niin ennen kaikkea sen pitää olla kivaa. Jos se menee kovin vakavaksi, niin kiva lakkaa :).

   Poista
 2. Nyt on sellainen ilma, että jäätelöä kuluu. Mansikoilla tai ilman. :) Hmmm... oma mansikkamaa ensi kesänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun piti istuttaa mansikoita jo nyt, mutta en löytänyt taimia täsät läheltä. En viitsiyt lähteä niitä metsästämään. Mutta ensi kesäksi sitten. Jos vaikka saisi ystävilen mansikkamaalta vähän rönsyjä :).

   Poista
  2. hups, muutama kirjoitusvirhe :D. Tämä helle nääs ;)

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!