tiistai 12. heinäkuuta 2016

Kot kotTänne tilalle tuli kahdeksan kanaa. Ne tuli pahvilaatikossa - kahdeksan kanaa samassa pienessä laatikossa. Ei ihme, että ne viettivät viisi ensimmäistä päivää hiirenhiljaa ja kylki kyljessä orrellaan. Odottivat varmaan mitä kamalaa seuraavaksi tapahtuu. Tai sitten ne olivat viettäneet siihenastisen elämänsä tiukassa supussa, eivätkä pystyneet hahmottamaan tyhjää tilaa ympärillään.

Vähitellen ja ruualla houkutellen ne uskaltautuivat tulemaan pieneen ulkohäkkiinsä. Nyppivät heinänkorsia ja juoksivat kiireesti takaisin sisään heti kun joku jossain vähän liikahti. Alkoivat vähitellen kuopia maata ja harjoittaa äänijänteitään. Kaivoivat kuoppia ja ottivat hiekkakylpyjä. Sitten häkinkin ovi avattiin päiväksi, ja maailma laajeni entisestään. 

Nyt täällä juoksee ja kotkottaa kahdeksan onnellista kanaa. Aika usein tuossa keittiön ikkunan alla. Tietävät ihan tarkkaan, mitä sellaiseen oikeaan kanan elämään kuuluu, vaikka ei ne sitä tullessaan osanneet. Kaipa se on johonkin geeneihin kirjoitettu. Perustivat kylpylän lasten hiekkalaatikkoon. Osaavat leikkiä myös kuollutta, mikä tuli todistetuksi kun talon hirvikoira pääsi kerran karkuun. Ensin tuli kauhistuksen kanahäkki, mutta oikealla hetkellä kanat muuttuivat kuolleeksi. Ja selvisivät kaikki hengissä, eivätkä näyttäneet edes traumatisoituneen.

Ja joka aamu kanalasta löytyy kahdeksan munaa. 

Eräänä aamuna ovikello soi. Yksi talon lapsista toi mulle kennollisen tuoreita munia. "Sun ei tarvi maksaa näistä, kun olet niin kiltti kanoille ja hevosille ja muutenkin." Vuorosanat ei ehkä menneet ihan just niin kuin vanhemmat oli ajatellut, mutta ajatus tuli selväksi ja lämmitti kovasti mieltä :). Eläimille kannattaa olla kiltti. Ja lapsille ja kaikille muillekin.

4 kommenttia:

 1. Tuoreet kananmunat on kyllä aivan ihania. Varsinkin kun tuntee ne munineet kanatkin. Niillä on aivan ihan leipoa ja munakkaastakin tulee aivan erilainen kuin kaupan munista. Kun meillä lopetettiin kananpito, niin meni monta viikkoa ennenkuin aloin syömään munaruokia uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä voi olla varma, että "onnellisten kanojen munia" ei ole mikään tyhjä mainoslause :).

   Poista
 2. Meille tuotiin (kauan aitten lasten mieliksi) kanoja, laatikoissa nekin. Kun ne kipattiin aitaukseensa, ne olivat kuin halvaantuneita. Kanan-aivo ei kestä kovia muutoksia, menee jökkiin...Pian ne kuitenkin toipuivat ja rupesivat touhukkaiksi; unohtivat kuljetuksen kamaluudet. -Naapurissa täällä on kanoja sekä hyvä-ääninen kukko. Joskus isäntä vei niille ruokia paperisäkillä, joka piti kovaa ropinaa. Kyllä ne pelkäsivät sitä, seinille hyppivät, vaikka isäntänsä tutulla äänellään maanitteli ja vähän moitiskelikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanat ovat kyllä aika mainioita otuksia, en ole aikaisemmin näin läheltä päässyt niitä seuraamaan. Jos olisivat ihan omia, olisin varmaan jo kesyttänyt itselleni sylikanan. Nyt en uskalla, ettei tule sitten suru puseroon. Tai kana tänne sisälle asumaan :).

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!