torstai 18. kesäkuuta 2015

Uti vår hage


Olin päättänyt olla puhumatta (valittamatta) tästä säästä, koska se on asia jolle nyt vaan ei voi mitään. Ja kaikki siitä puhuvat muutenkin. Mutta vähän nyt kuitenkin.

Olen yrittänyt olla positiivisella mielellä, mutta näin kasvimaapuutarhurina on ollut vähän vaikea löytää iloa ja motivaatiota. Kylvin viikonloppuna yltiöoptimistisesti avomaakurkun siemet suoraan maahan ja kahtena seuraavana yönä lämpötila laski (ainakin) nollaan, joten saa nähdä. Liian kylmää on myös pavuille. Porkkanat ja salaatit näyttäisivät voivan hyvin, mutta kaikki kasvaa kovin hitaasti ja nihkeästi. Ja se ainoa menestystarina, eli perunat, ovat nyt nekin saaneet jonkin taudin… Ehkä pitäisi vai suosiolla kylvää kehäkukan siemeniä joka paikkaan...

Oma elämä ei onneksi ole kiinni noista viljelyksistä, joten tämä nyt on vain tällainen vuosi. Olkoon. Se mikä eniten surettaa, on linnut. Pääskyset ovat muutamia rohkeita yksilöitä lukuunottamatta jääneet tulematta, ja luulen, että ne muutamatkin ovat keskeyttäneet pesintänsä. Uutisissa sanottiin, että arviolta kolmasosa linnunpoikasista on kuollut pesiinsä joko kylmään tai ravinnonpuutteeseen - kylmän sään takia kun ei ole tarpeeksi hyönteisiä ravinnoksi. 

Vaikka ulkona on ollut tosi kylmää, niin täällä ei ole kovin paljon satanut. Tänään saapui kuitenkin sadealue, ja vaikka lämpötila hipoo kymmentä astetta, niin ihan kuin siellä olisi sellainen vähän lämpimämpi ilmavirtaus sen jäätävän tuulen tilalla… Ja kaunista, niin kuin aina sateella. Valokuvauksen kannalta sateiset säät ovat paljon hienompia kuin kirkas auringonpaiste.  

Kuvien tarkennukset ovat vähän pielessä ja siinä riittäkiin projektia tälle kesälle. Opetella tuo kamera kunnolla. Kuinkahan monta kertaa olen senkin aloittanut….

Mutta oli sää mikä tahansa:

Oikein hyvää Juhannusta ja kesäpäivänseisausta teille kaikille!"Kom liljor och aquileja,
    Kom rosor och saliveja,
    Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd!"

4 kommenttia:

 1. Hyvää keskikesään! Vaikkei se todellakaan yhtään siltä tunnukaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tunnu. Kesä ei ole alkanut vielä ollenkaan - sandaalit on edelleen parkissa. Mutta jospa se tästä - toivotaan yhtä kaunista ja lämmintä syksyä kuin viime vuonna.

   Poista
 2. Eikös toukokuu ollut kylmin muutamaan vuosikymmeneen? Meillä ei sentään ole enää yöpakkasia, mutta sade näyttää saavan etanat villiintymään. Ehkä sitten ensi vuonna on taas kunnon kesä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kylmää on ollut. Kävin tänään tuolla navetan ylisillä, jossa normaalikesinä on hirveä sirkutus ja kymmenittäin pääskysiä pesimässä - nyt siellä oli aivan hiljaista. Tuntui tosi surulliselta. Mutta näinhän se menee - ei tämä kuitenkaan ihan ainutlaatuista ole.

   Hyvin muistan yhden kesän viimeisen kymmenen vuoden ajalta, kun kesää odotettiin ja odotettiin ja se ei koskaan tullut. Heinäkuussa oli pari viikkoa vähän parempaa, mutta talvi tuli jo elokuun lopussa… Ja se oli kyllä sitten pitkä talvi.

   Täällä on tänään ollut onneksi jo suht lämmintä ja kaunista ja huomiseksi on luvattu hienoa keliä.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!