maanantai 24. maaliskuuta 2014

Hulluna hortaan

Täällä käy vain suhina, kun pienet tomaatin ja lehtikaalen taimet kasvavat. Lehtikaali iti seuraavana päivänä kylvöstä eikä tomaatillakaan mennyt kauan. Tiedän kyllä, että kohta vauhti hidastuu, joten lehtikaaleja ja tomaatteja saadaan vielä odotella. Ja totuuden nimissä ulkonakin on vielä matkaa siihen, että sinne voi mitään kylvää. Mutta ei haittaa. Kevättä (ja kesää) on ilmassa.
Lehtikaali iti kyllä sellaista vauhtia (vajaassa vuorokaudessa), että ystäväni epäili sen olevan geenimanipuloitua :). Alkoi itseänikin vähän epäilyttää, ja niinpä tilasin eilen satsin uusia luomulaatuisia siemeniä… En tiedä, onko sillä mitään merkitystä, mutta tuntuu mukavammalle. Mutta kyllä nämäkin lehtikaalit saavat kasvaa rauhassa. Ehkä ne on nämä Valdresin ihmeelliset energiat, jotka saavat siemenet itämään? 


Mutta vaikka viljely onkin niin kivaa ja (ainakin joskus) tyydyttävää, niin kannattaa muistaa, että tuolla ulkona kasvaa monenlaista ihan viljelemättäkin. Tänä kesänä ajattelin perehtyä lopultakin myös luonnonyrtteihin ja niiden käyttöön keittiössä. Nokkonen on jo käytössä, mutta tuolla kasvaa niin paljon muutakin hienoa. Tunnen aika paljon luonnonkasveja, mutta pakko tunnustaa, että niiden syöminen oudoksuttaa… Tuntuu jotenkin niin vaikealta laittaa siankärsämöä tai poimulehteä salaattiin. Tai syödä horsmaa… Voikukka vielä menee. Luulen, että se voi tuntua luonnollisemmalta niistä, jotka eivät tunne näitä kasveja ennestään. En tiedä. Mutta nyt ajattelin minäkin opetella. 


Aiheesta on tietoa netti pullollaan ja monta hyvää kirjaakin. Jonkin sortin klassikko on Raipala-Cormierin (Frantsilan yrttitilalta) "Luontoäidin kotiapteekki", mutta ehkä vielä parempi (ainakin visuaalisesti) on Raija ja Jouko Kivimetsän "Hulluna hortaan". Suosittelen. Ja mikäli luonnonkasvit eivät ole ennestään tuttuja, niin tueksi ehdottomasti myös jonkin sortin värikuvakasvio tai kasveja tunteva sukulainen tai kaveri. Kaikki ei nimittäin ole syötävää, mikä tuolla ulkona kasvaa. "Kasvien salaiset voimat" on taas kirja, joka on tosi mielenkiintoinen, jos kasveihin liittyvä mystiikka ja perinteet kiinnostaa. 

Vaikka ympärillä kuohuaa ja myrskyää ja se vaikuttaa omaankin tilanteeseeni, niin vallitseva olotila on kuitenkin "happy". Sen täytyy olla tuo aurinko ja nuo ikkunalla itävät kasvit. Ne luo uskoa siihen, että kyllä se taas tästä. Muistakaa nauttia lisääntyvästä valosta. Elämme vuoden ihaninta aikaa. Just nyt!

Koettakaapa kuunnella seuraava tanssimatta :).


8 kommenttia:

 1. Tuohon piisiin ovat ihmiset tehneet omia videoitaan, joista Pharrell Williams valitsi osan näytettäväksi kevätpäiväntasauksena, onnellisuuspäivänä, osoitteessa

  24hoursofhappiness.com

  Eri maista tulevat videot esitettiin siellä vuorokauden aikana aikavyöhykkeittäin, katselin niitä melkoisen läjän. Pakko myöntää, että kyllä tosikkomummoakin hieman tanssahdutti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en tiennytkään, hieno juttu - pitää käydä kurkkaamassa…. kiitos vinkistä :). Tossa kappaleessa on kyllä jotain sellaista, että tekisi mieli hypätä tuolilta tanssimaa aina sen kuullessaan. No, tanssin tuolilla niin kuin mummot palvelutaloissa :D.

   Poista
 2. Kylvin tomaatinsiemenet kolme päivää sitten, mutta vielä ei näy mitään. Joko pitää huolestua, etteivät ne idäkään? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun se on ihan normaalia. Se, että siemenet itää täällä muutamassa tunnissa, on omituista. Ei ne kyllä aikoinaan Suomessa itäneet tällä vauhdilla, joten tässä paikassa on jotain kummallista. Ei olisi tarvinnut itää ihan näin nopeasti - menee aikataulut sekaisin, kun pitää jo nyt miettiä jatkokäsittelyjä :D.

   Poista
 3. Siis tuo happy-biisi on soinut päässäni jo useamman päivän, ehkä se on tämä ihana paluu kotiin yhdistettynä aurinkoon ja valkoisiin hankiin tuolla kukkulan päällä. Täällä jää kylvöt tekemättä, reissua on keväälläkin luultavasti sen verran että ne jäisivät (taas) vain hoitamatta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa takaisin! Lensin eilen itsekin Suomesta ja totesin, että kevät on täällä kyllä kauneinta aikaa: huipuilla on vielä lunta mutta alhaalla jo vihertää. Voi valita, lähteekö hiihtämään vai poimimaan sinivuokkoja :).

   Puutarhanhoito ja taimien kasvatus on kyllä paikallaan pysyvän ihmisen hommaa. Jos reissaa, niin homma ei toimi. Olen kokeillut sitäkin :).

   Poista
 4. Norja on varmasti kaunis maa, jospa joskus voisi siellä käydä.Shoppaillen löysin tänne ja ajattelin liittyä myös, itse kuvaan paljon luontoa ja kuvista sitten tein blogin, luonnon yrttejä nyt kerään innolla, kirjat aiheesta kiinnostaa.Tervetuloa katselemaan kuvia ja liittymään.Blogini on sanosekukkasin ja nimmari on pike.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tervetuloa lukijaksi! Kävin kurkkaamassa blogiasi ja siellä oli hienoja kuvia - perehdyn siihen ihan kunnollakin, kunhan ehdin. Mulla on on ollut vaikeuksia tämän nettiyhteyden kanssa, ja se on syönyt vähän motivaatiota ja intoa lukea blogeja (tai kirjoittaa omaa) - sivut latautuvat välillä tuskastuttavan hitaasti. Mutta asian pitäisi korjaantua tässä ihan lähipäivinä. .

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!