perjantai 20. marraskuuta 2015

Edelleen Roomasta
Ajattelin, että kirjoitan sitten kotona juttuja Roomasta. Mutta jos Roomaa kokiessa Norja tuntui olevan tosi kaukana, niin sama toimii myös toisin päin:  kun tulin tänne talvisten joulukorttimaisemien keskelle, tuntuu Rooma olevan valovuoden päässä. Ei ainoastaan toisessa maassa, vaan kokonaan toisessa universumissa. On vaikea käsittää, että vielä reilu viikko sitten nojailin Ponte Siston sillankaiteeseen ja yritin imeä itseeni viimeisenä iltana tuota viimeisen kuvan maisemaa ja tunnelmaa. 

Kuvat on suttuisia, hämäriä ja rakeisia, mutta niin on Roomakin. Ja silti niin hurmaava. Mutta oma perspektiivini on tietenkin turistin. Kun juttelin paikallisten kanssa, heidän kokemansa todellisuus on aika lailla toinen. Heille Rooma on myös turisrimassoja, ruuhkia, kaupungin rappeutumista, jäteongelmia, mafiaa, korruptiota, byrokratiaa ja rikollisuutta. 

Käsilaukusta kannattaa pitää kiinni, mutta siitä huolimatta vihannestorin hampaaton mummo antoi rahani takaisin, kun meinasin maksaa vihanneksista ihan liikaa. Nyt pahimman turistikauden ulkopuolella, roomalaiset olivat ystävällisiä ja hymyileviä - tällä reissulla en tavannut yhtään silmiään pyörittelevää tai erityisen tylyä tarjoilijaa tai myyjää.

***

Viime viikolla kävelin ystäväni kanssa Trasteveressa ja erään rakennuksen edessä seisoi sotilaita rynnäkkökivääreineen. Ystäväni sanoi enteellisesti, että olisi hirveää, jos joku alkaisi yhtäkkiä ampua. Sanoin silloin, että yhtä lailla katolta voisi pudota nyt ruukku jomman kumman päähän. Perjantaina Pariisissa joku alkoi ampua. Se olisi voinut tapahtua Roomassakin. Tai Oslossa.

Kun ajoin lentokentältä kotiin, keli oli hirveä ja keskellä tietä vastaan tullutta bussia väistäessäni autoni lähti heittelehtimään. Sain kuitenkin pidettyä sen tiellä enkä törmännyt vastaantuleviin, koska niin oli tarkoitus. Minun aikani ei ollut vielä. 

6 kommenttia:

 1. Rooma olisi oikein passeli paikka lähteä pakoon marraskuun pimeyttä ja kylmyyttä. Roskista ja mafiasta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi passeli :). Lämpöä oli päivisin yli 20 ja aurinko paistoi. Olisin voinut jäädä sinne talvehtimaan.

   Pieni rähjäisyys tekee Roomasta viehättävän, ja mafian olemassaoloa ei tavallinen turisti onneksi huomaa, vaikka Rooma kuulemma on tiukasti sen otteessa. Mikä sinänsä on tietysti aika kammottava ajatus.

   Poista
  2. Hanne, kaiken muun allekirjoitan, mutta en sitä, että Roma olisi mafian otteessa. Siellä on pidätetty n.70h mafiatoiminnasta vuoden 2000 alusta tähän päivään, mikä on skandaali koska sitä ei Roomasta osattu odottaa, ja ihmiset kauhistelevat sitä. Mutta ei siellä eletä "mafian alla" kuten esim.Sisilian monissa kaupungeissa, että esim.kauppias joutuu antamaan osan tuloistaan mafialle, jotta pystyy pitämään kauppansa auki.
   Kyse oli siis Roomassa tiettyjen vastuullisten ihmisten skandaalista, se on ihan eri asia.

   Poista
  3. Roomalainen ystäväni väitti, että mafialla on lonkeronsa Roomassakin - tosin ei toki samassa mittakaavassa kuin eteläisessä Italiassa. Nyt jo entinen kaupunginjohtaja yritti häätää mafiaa Roomasta ja sen takia esim. jätehuolto tökkii tällä hetkellä pahasti, se kun oli aikaisemmin mafian hallussa. Samainen kaupunginjohtaja jäi sitten itse kiinni lahjuksen ottamisesta ja joutui eroamaan. Järjestetty juttu, väitti ystäväni - astui liian isoille varpaille. Mutta ken tietää.

   Mutta en ole toki mikään Rooman enkä varsinkaan mafian tuntija :). Omat tietoni perustan tuon roomalaisen ystäväni juttuihin, sekä muutamaan artikkeliin, jotka olen lukenut. Yksi juttu oli vähän aikaa sitten ylellä: http://yle.fi/uutiset/nakokulma_rooma_ajautui_rappioon/8386724

   Mutta kuka tietää lopullista totuutta. Itse salaliittoteorioiden vannoutuneena ystävänä kyllä uskon, että mafia voi edelleen hyvin ja sillä on merkittävä rooli mm. tässä pakolaiskriisissä - se on sen verran kannattava bisnes. Jostain luin myös jutun siitä, että monet roomalaiset ravintolat ovat mafian hallussa - lähinnä kai siis rahanpesupaikkoja.

   Mutta mafia on rikollisjärjestö, josta on todella vaikeaa päästä eroon, eikä se siis kerro tavallisista italialaisista yhtään mitään. Roomalaisia pidän kultturelleina ja historiansa tuntevina ihmisinä :).

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kännykällä räpsittyjä, mutta sopivat kyllä Rooman tunnelmaan. Tunnelmaa siellä nimittäin riittää. Ehkä se onkin se Rooman juttu, se yleinen tunnelma kaikkineen.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!