torstai 16. lokakuuta 2014

Tuliaisia Roomasta


Elämä täällä harmaassa syksyssä on sen verran tasaisen tylsää, että palaan vielä hetkeksi Roomaan:). Eli mitäs sitten Roomasta tuliaisiksi itselle ja muille? Viime vuonna ostin mm. ne perinteiset italialaiset kengät ja laukun, jotka ovat jääneet käyttämättä täällä kumisaappaiden maassa :). Niin ja uuden matkalaukun, koska tuliaiset eivät mahtuneet siihen entiseen… Nyt pitäydyin vähän pienemmissä tavaroissa ja nekin ovat enemmän sellaisia pieniä aarteita ja lahjatavaroita - ei niinkään käyttötavaraa. Rooma on täynnä kivoja pieniä liikkeitä, joista olen nähnyt vain pienen murto-osan. Jotain omia lemppareita on kuitenkin jo muodostunut, joissa olen käynyt useammalla lomalla. Seuraavassa muutama omasta mielestäni vierailemisen arvoinen kauppa. Omat ostokseni eivät ole nyt pelkästään italialaisia tuotteita, vaan kivoja Roomassa vastaan tulleita juttuja, jotka liittyvät omassa mielessäni nyt Roomaan. 
Keraamiset laatat ovat yhdestä lempiliikkeestäni, nimeltään Zadig. Kaunis ja kiva liike Via dei Pellegrinolla vähän matkaa Campo dei Fiorilta. Samalla kadulla on paljon muitakin kivoja pieniä liikkeitä. Zadigista löydät mm. keramiikkaa, kasveja, puutarhavälineitä, vaatteita, huiveja ja upeita paperisia valaisimia. Ei ehkä erityisen italiaista, mutta kaikkea kivaa ja kaunista. Ainakin osa tuotteista edusti "reilua kauppaa" - olen kadottanut kortin, jossa keramiikan tarina kerrottiin… Ei siis kuitenkaan mitään tusinatavaraa, vaan tarkasti liikkeeseen valittua. Kannattaa käydä ihan vaikka vain ihailemassa ja nauttimassa tunnelmasta. Ystävällinen palvelu.  
ZADIG, Via del Pellegrino 136.
facebook-sivut löydät täältä.Trasteveressa suorastaan "törmäsin" tiibetiläiseen kauppaan, johon oli pakko pujahtaa sisään. Pimeähkö, vähän epämääräinen pieni puoti täynnä tiibetiläisiä soivia maljoja, koruja, buddha-patsaita, suitsukkeita ja muuta vastaavaa. Liikeessä ystävällinen tiibetiläinen mies myymässä. Hän testasi ja etsi juuri minulle sopivaa soivaa maljaa sellaisella perusteellisuudella ja hartaudella, että luulen saaneeni jonkin sortin puhdistavan hoidon siinä samalla... En tiedä, olenko koskaan kohdannut sellaista suoraan sydämestä tulevaa lämpöä ja ystävällisyyttä - olisin halunnut jäädä liikkeeseen vaikka istumaan pöydän alle... itketti, kun lähdin sieltä pois... Jos henkiset asiat, buddhalaisuus tai vaikkapa Tibet ja Nepal kiinnostaa, niin kannattaa ehdottomasti poiketa. Itselleni jäi mukaan kaunis ja kauniisti soiva, juuri minulle valittu tiibetiläinen soiva malja, jota tulen vaalimaan aarteenani. Ja huomattavasti edullisemmalla hinnalla, kuin mitä täältä tai Suomesta vastaavan saisi. 
TIBET&NEPAL ART SHOP, Via della Lungaretta 15.
Facebooksivut löytyvät täältä


Rukousnauhat, ikonit, Madonnan kuvat ja muut vastaavat, ovat lähipiirissäni tervetulleita tuliaisia ja lahjoja, ja niitä löytyy periaatteessa jokaisesta matkamuistomyymälästä. Arvokkaampia versioita voi löytää myös antiikkiliikkeistä. Itse halusin ostaa omani Vatikaanista. Paavi on kuulemma henkilökohtaisesti siunannut tuon liikkeen, ja siitä joutui sitten maksamaan vähän Paavi-lisää…  Viereisestä ilmeisesti Paavin ei-siunaamasta liikkestä vastaavia sai huomattavasti edullisemmalla hinnalla, joten hintavertailu kannattaa. Tai riippuu tietenkin siitä, uskooko tuohon siunaukseen ja onko valmis siitä maksamaan. Satutttiin Vatikaaniin muuten samana päivänä, kun Paavi piti puheen. Tämä nykyinen Paavi vaikuttaa hienolta ja sympaattiselta mieheltä - ajeleekin samanlaisella harmaalla Ford Focuksella kuin minä :D. Puhui kauniilla, lempeällä äänellä ja puhetta kuunteli mielellään, vaikka kovin paljoa siitä ei ymmärtänytkään. Hieno kokemus kuitenkin.Saippuoita hain Gheton alueella olevasta luontaistuotekaupasta, L'offici Naturale. Jos luontaistuotteet, aromaattiset öljyt ym. ym. kiinnostaa, niin täällä kannattaa poiketa. Itse ostin jo viimeksi, ja nyt taas noita saippuoita.  Viiden saippuan kaunis pakkaus maksoi alle kymmenen euroa, joten hinta on hyvin kohtuullinen. Liikkeestä saa myös luontaishoitoja. Mukava liike ja ystävällinen palvelu. 
L'OFFICI NATURALE, Via della Reginella 3. 

Melkein naapurissa Gheton alueella on myös toinen "vihreä kauppa" Go Green Store Roma. Sieltä ostin nyt elämäni ensimmäisen hyvän ja toimivan luomushampoon. Täällä myös mm. kivoja kenkiä, lastenvaatteita ja leluja.
GO GREEN STORE ROMA, Via S.Maria del Pianto, 57-58.

Vähän samaan sarjaan kuuluvat Roomasta löytyvät luostarikaupat. Piazza Navonan läheisyydessä oleva Ai Monasteri  (oudot aukioloajat - jäi nyt käymättä), sekä vaikkapa Aventinus kukkukalla olevan Chiesa di San Anselmon luostarin viini- ja matkamuistomyymälä. Aventinus kukkula on kiipeämisen arvoinen paikka monessakin mielessä. Sieltä löytyy yksi Rooman kauneimpia kirkkoja, yksinkertaisen kaunis Santa Sabina, ja sitten se kuuluisa Maltan ritarikunnan portti, jonka avaimenreiästä kurkistaessa avautuu kaunis minimaisema suoraan Pietarinkirkkoon…
AI MONASTERI, Corso Rinascimento 72. Nettisivut löydät täältä.


Kiva kauppa on myös Il Papiro, joka myy firenzeläistä paperia erilaisissa muodoissaan sekä mm. mustekyniä ja musteita, sinettejä ym. ym. Itselleni hain tällaisen sukupuun, koska ne viime vuonna ostamani menivät lahjoiksi. Kannattaa poiketa. Ihan Pantheonin kulmilla.
IL PAPIRO, Via del Pantheon 50.

Ja viimeiseksi yksi lempiputiikkini, La Chiave. Vähän huomaamaton ovi, jonka takana aukeaa suuri liike, jossa voi kierrellä pitkän tovin. Itämaisia juttuja, sisustustavaroita, vaatteita, huiveja, koruja, paperijuttuja, eteerisiä tuoksuja, ihania leluja ja vaikka mitä. Tosi kiva kauppa, jossa palvelu ehkä vähän pidättyväistä, mutta ystävällistä. Myyjistä ainakin osa on kotoisin muualta kuin Italiasta ja puhuu hyvää englantia.
LA CHIAVE, Largo delle Stimmate 28

Tavaran lisäksi Italiasta kannattaa tietenkin tuoda aina myös ruokatuliaisia. Jos käy ostoksilla torilla, niin mukaansa saa tuotteita, mitä kotimaasta ei todennäköisesti löydä. Toisaalta ihan tavallisista ruokakaupoista voi saada samoja tuotteita huomattavasti edullisemmin, mutta toreja voi kannattaa ihan aatteellisesta syystä. Matkalaukausta löytyy aina tilaa  ainakin yhdelle juustolle tai oliiviöljylle. 

Yleisenä vinkkinä ehkä se, että aina kannattaa poiketa turistivirroista ja pääkaduilta, ja mennä rohkeasti mutta hymyillen pieniinkin likkeisiin. Yhteinen kieli löytyy kyllä, vaikka myymälässä ei englantia puhuttaisikaan. Siellä kulman takana ja huomaamattomien ovien sisäpuolella on usein ne kivoimmat kaupat, sekä parhaat mutta edullisimmat kahvilat ja ravintolat.

Joten ei kun suunnittelemaan Rooman reissua - vaikka rehellisyyden nimissä siellä ei tarvittaisi enää yhtään uutta turistia… mutta mikäpä minä olen moittimaan turistien määrää.

4 kommenttia:

 1. Olipa kaunis kohtaaminen tuolla tiibetiläisessä kaupassa. Tiedän tuon tunteen kun tapaa ihmisen asiakaspalvelutilanteessa jossa pitäisi olla se virallinen asiakas/asiakaspalvelija-mentaliteetti mutta molemmilla osapuolilla on sitä pokkaa vaikea pitää kun ihmisinä klikkaa niin hyvin toisen kanssa vaikka ollaan vasta tavattu ja toisen tai paikan ilmapiiri iskee niin voimakkaasti. Olipa pitkä lause.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ymmärsi, mitä ajat takaa :).
   Tuonne kauppaan meneminen oli näitä juttuja, jotka ovat jollain tavalla tarkoitettu. Putiikki oli vähän epämääräisen näköinen, se tuli yhtäkkiä vastaan ja kävelin suoraan ovesta sisään miettimättä sen kummempia. Seisoin siellä sitten suu auki lähes sanattomana kun tiibetiläinen mies soitteli kulhojaan ympärilläni. Poistuessani oli täysin pöllähtänyt ja pyörällä päästäni. Samana aamuna olin sattumalta osunut Vatikaanin kuuntelemaan Paavin puhetta (pidän tästä nykyisestä Paavista), mutta tämä tiibetiläiskaupan kokemus ylitti sen kyllä henkisyydessään moninkerroin :).

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Olen kerrankin oikein tyytyväinen tuomisiini :).

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!