lauantai 31. elokuuta 2013

Antiikkia, antiikkia

Vaikka toisaalta historia ja perinteet ovat arvossaan, niin antiikki, vanhat tavarat ja kierrätys tuntuvat nauttivat paljon pienempää arvostusta täällä Norjassa kuin mitä Suomessa, ja täällä on mahdollisuus tehdä niitä oikein todellisia löytöjä. Vanhaa arabiaa tai suomalaista lasia saattaa saada puoli-ilmaiseksi. Esim. Bærumissa Oslon kupeesta löytyy Mølla bruktbutikken, jossa on suomalainen myymäläpäällikkö. Hän sitten ystävällisesti vinkkaa meitä muita norjansuomalaisia kivasta arabiasta, koska norjalaisia se ei niin tunnu kiinnostavan. Ja hintaesimerkkinä voisin mainita vaikkapa n. 35-osaisen ruska-astiaston jonka kokonaishinta oli 140 kr eli alle 18 euroa!!! Ja kyllä - tässä ei ole kirjoitusvirhettä (tuo on jo myyty, mutta ei minulle). Eli käykää ihmeessä kurkkaamassa, jos menette Osloon.

Kuva: https://www.facebook.com/BruktbutikkenMolla?fref=ts

Täällä meidän kylässä järjestetään puolestaan kaksi kertaa vuodessa "Kremmertorget på Kristiansmoen"-tapahtuma, jonka aikana yhden tilan pihapiiriin tulee myyjiä myymään sekalaista antiikkia, vanhaa ja vähän uuttakin tavaraa. Ja sitten tietenkin juomaan kahvia ja syömään vohveleita - Norjassa kun ollaan.

kuva: http://www.kremmertorget.info
No, minullahan tilanne on nyt se, että olen suunnitellut jo jonkin aikaa vitriinikaapin hankkimista, koska minulla on niin paljon kivoja vanhoja ja vähän uudempiakin astioita, että niitä on sääli pitää kaappien kätköissä. Tai oikeammin siis pahvilaatikkojen kätköissä, koska kaappeihin ei mahdu:).  On perittyjä mutta ihan yhtä paljon myös itse hankittuja. Minusta kun on kiva tehdä "hyviä löytöjä" kirpputoreilta, joten kippoa ja kuppia on kertynyt jo ihan liikaakin. Ja juuri sen takia olin päättänyt olla menemättä tuonne antiikkitapahtumaan. Mutta menin kuitenkin, kun pyydettiin. Ja sen nyt tietää miten siinä sitten taas kävi...


Vanhoja lasisia verkonkohoja. 3 kpl yht. 150 Nok, eli alle 20 euroa. Suomessa vastaavat maksavat keskimäärin 50 euroa kappale, joten tämä oli ehdottomasti hyvä löytö. Ja tällaisia olen halunnut jo pitkään. Hienoja!


Kymmenen vanhaa, kaunista lautasliinaa hintaan 100 Nok, eli n. 12 euroa. Ihan ok hinta mielestäni.


Ja viimeiseksi norjalaista antiikkia: Porsgrund Porselen- tehtaan teekannu alustoineen viime vuosisadalta, aluslautanen ilmeisesti 1800-luvun puolelta. Tämäkin mallia, jota olen halunnut jo pitkään... Vähän kalliimpi, norjalainen kun on, mutta ihan kohtuuhintainen.Mutta yhtä en löytänyt vaikka sellaisen haluaisin ehdottomasti. Sellaisen oikein norjalaisen  jutun. Eli puisen hevoskoristeisen mankelilaudan "mangletre". Vanhimmat norjalaiset ovat 1600-luvulta, eli tosi vanhoja, vaikka näitä on käytetty yleisesti mankelointiin vielä 1960-luvulla.

Kuva: www.digitalmuseum.no

Kuva: www.digitalmuseum.no

Näissä on vain sellainen ongelma, että a) ne maksavat melkoisesti (puhutaan sadoista euroista) ja b) ne ovat olleet perinteisesti kosinta- tai kihlajaislahjoja, joten en tiedä voiko tuollaista ostaa itse. Jonkun miehen kai pitäisi se hankkia? Saattaa tuottaa muuten huonoa onnea...4 kommenttia:

 1. Antiikkimarkkinat ovat vaarallisia, kun ei koskaan tiedä, mitä sieltä joutuu tuomaan kotiin ;) Verkonkohot ovat hienoja. Vanha vihertävä, puhallettu lasi epätsaisuuksineen on kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi kun tämä vastaaminen vähän viipyi. Yritin kerran, mutta blogger ei suostunut yhteistyöhön:).

   Juu, mun ei todellakaan kannataisi enää lähteä minkäänlaisiin antiikkitapahtumiin, kirpputoreille tai vanhan tavaran kauppoihin...Mutta nuo kohot ovat tosi kivoja - varsinkin kun olen ne nyt pessyt :). Auringonvalo siivilöityy hienosti tuon vanhan lasin läpi.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Olen haaveillut tuollaisista vuosia...ja pesun jälkeen ne on vielä nätimmät :D

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!