tiistai 21. maaliskuuta 2017

Terveisiä maailman onnellisimmasta maasta!

Tästä lähes kotikulmilta, eteläinen Valdres
Lærdal
Jotunheimen
Jotunheimen
Sør-Aurdal, Valdres
Åndalsnes (muistaakseni)
Sør-Aurdal, Valdres (tästä ihan kotikulmilta)
Sør-Aurdal, Valdres
Lærdal
Lærdal
Jotunheimen
Øye stavkirke
Borgund stavkirke


Nor-Aurdal, täällä se viimeinenkin leposija on usein aika hienoissa maisemissa

Terveisiä vaan täältä maailman onnellisimmasta maasta! Eilen julkaistussa YK:n raportissa maailman onnellisimmaksi maaksi julistettiin Norja (Ylen juttu). Tämän kultamitalin kunniaksi päätin jakaa tällaisen pienen kuvakimaran menneiltä reissuiltani. 

Valitsin kuvia, jotka ovat mielestäni Norjaa tyypillisimmillään, mutta tämä on siis sitä minun Norjaani. Tyypillinen Norja kun on aika suhteellinen käsite. 

Ylen nettisivuilla oli aiheeseen liittyen myös haastateltu kolmea norjalaista ja yhtä norjassa asuvaa suomalaista. Siellä yksi syy onnellisuuteen nousi selvästi ylimmäksi, eli rento ja iloinen elämänasenne. 

Tässä olen ihan samaa mieltä. Norjalaiset suhtautuvat moneen asiaan tosi rennosti, niin työelämässä kuin muutenkin. Ei se ole niin justiinsa. Tämä näkyy oikeastaan ihan kaikessa. Asiat on usein vähän sinne päin ja se riittää. Pääasia, että kaikilla on mukavaa. 

Kun Norjasta puhutaan, pitää puhua tietenkin myös öljystä ja rikkaudesta. Norjan yleisradion NRK:n  aiheeseen liittyvässä jutussa oli mielenkiintoisesti korostettu yhtä seikkaa: norjalaiset ovat onnellisia öljystä huolimatta, ei sen takia. Norjalaiset ovat tässä melkein puolustuskannalla, koska niin moni hyvä asia laitetaan öljyn ja rikkauden piikkiin. Helppohan teidän on kun on se öljy. 

Taloudellinen turvallisuus ja vauraus lisää toki onnellisuutta tiettyyn pisteeseen asti, mutta rikkauden ja onnellisuuden väliin ei voi laittaa yhtäläisyysmerkkiä. Enkä usko, että norjalaistenkaan onnellisuus kumpuaa valtion rikkaudesta, vaan sen syyt ovat syvemmällä. 

Meillä kaikilla pohjoismaalaisilla on moni asia lähtökohtaisesti tosi hyvin, ainakin noin maailman mittakaavassa. Jos ei aina ollakaan niin onnellisia, niin onnekkaita ja etuoikeutettuja ollaan kyllä. 

Mutta miksi juuri Norjassa ollaan sitten niin kamalan onnellisia? Vai ollaanko täällä onnellisia? 

Jos minulta kysytään, niin norjalaisten onnellisuuden kovin ydin löytyy kolmesta seikasta: rennosta elämänasenteesta, vahvasta yhteisöllisyydestä, ja sitten tietenkin tästä upeasta luonnosta.  Ne tekevät Norjasta Norjan ja norjalaisista norjalaisia.

Ja kun nuo kolme asiaa usein vielä yhdistetään onnistuneesti, niin lopputulos ei voi olla kuin hyvä. 

Toki tälläkin kolikolla on kääntöpuolensa, mutta siitä ei puhuta tänään.

10 kommenttia:

 1. Aivan huikeat maisemat - ja nuo kirkot,oih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norja on ihan uskomattoman kaunis maa! Nuo sauvakirkot ovat kyllä ainutlaatuisia. Ihmeellisiä suorastaan, ja monet ainakin 800 vuotta vanhoja. Niitä on säilynyt erityisen paljon just tällä alueella.

   Poista
 2. Kaikissa skandinaavisissa maissa olen vähintään käynyt ja kyllä ymmärrän miksi Pohjoismaat ovat onnellisuustilaistoissa aina kärkikymmenikössä. Ruotsi taisi nyt olla 'huonoin'?
  Serkkulikka asuu jossain Bergenin seudulla eikä suostu enää Suomeen tulemaan. Henkisen ilmapiirin ero on kuulema valtava.
  Työelämästä muistan sen, että norjalaiset maksoivat aina laskut vähän myöhässä koska ei se eräpäivä niin justiinsa ole ;-)

  Upeita maisemia teillä kieltämättä on, tuli taas halu lähteä autolla reissuun. Hurtigruten -risteily olisi semmoinen goals..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurtigruten olisi omakin unelma, ja Lofootit ja Senja pohjoisessa. Mulla on vielä paljon näkemättä sitä "hienointa" Norjaa, vaikka ei tämä hassumpaa ole täälläkään :).

   Henkinen ilmapiiri on täällä erilainen, läntisessä Norjassa ja pohjoisessa on kuulemma vieläkin rennompaa. Ainakin tänne muuttaneet länsinorjalaiset ovat perusluonteeltaan ihan erilaisia kuin nämä täkäläiset.

   Hieno maa tämä on!

   Poista
 3. En lainkaan ihmettele tutkimuksen tulosta. Olen viettänyt paljon nnellisia päiviä Norjassa, luonto ja ilmapiiri ovat suurenmoisia. Norjalaiset ovat mielestäni hyvin teeskentelemättömiä, ensi tapaamisesta on helppo löytää yhteinen sävel. Ehkä sisälläni asuu pieni norjalainen :) Maailmassa on kyllin esimerkkejä, etteivät öljyvarat takaa onnellisuutta vaikka rikkautta tuovatkin. Minusta Norja on kaunein maa maailmassa, eikä se varmasti voi olla vaikuttamatta asukkaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti tämä kaunis ympäristö vaikuttaa - ainakin se vaikuttaa muhun, ihan joka päivä ja koko ajan. En ole ainakaan viidessä vuodessa tähän turtunut.

   Ja sitten se yhteisöllisyys. Ainakin tällä kylällä tehdään ja harrastetaan tosi paljon yhdessä ja kaikki osallistuu. Ei ole työväenopistoa, mutta sitten perustetaan kerhot ja ryhmät itse. Jos on hautajaiset, niin koko kylä menee kirkkoon. Mulle vähän uutta ja outoa, mutta yritän osallistua ainakin vähän :).

   Poista
 4. Justiinsa kirjoitin samasta aiheesta omaan blogiini. Minä viihdyn todella hyvin norjalaisten, näitten onnellisten seurassa. Minun luonnolleni sopii hyvin tämä mainitsemasi rento elämäntyyli. Tosin työelämässä olen edelleen se suomalainen monesti enkä osaa aina ottaa yhtä rennosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän jutun olit kirjoittanut! Voi kun munkin palkka kaksinkertaistuis :D. Mutta mikäs täällä on elellessä.
   Itsestäni olen löytänyt yllättäen oikein tosi tunnollisen pilkunviilajan ja työelämässä näiden rentous ja suurpiirteisyys meinaa välillä ärsyttää, mutta yritän opetella samaa asennetta :D.

   Poista
 5. Samanlaisia huomioita olemme tehneet (kirjoitin aiheesta minäkin ja lähes samoin sanoin :).

  Norja on hyväntuulinen maa! Kuvasi ovat muuten niin mahdottoman kauniita ja herättävät matkakuumeen Lærdaliin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On täällä sellainen peruspositiivinen ja hyväntuulinen ilmapiiri. Oltiin tänään taas työpaikan kanssa päiväretkellä i h a n hirveässä kelissä. Tuuli ja satoi räntää vaakasuoraan. Ihmiset oli märkiä ja kylmissään, mutta en kuullut kenenkään valittavan :).

   Kiitos, Lærdal on kyllä vierailun arvoinen - taitaa olla peräti Unescon maailmanperintökohde. Silloin tuskailin, että en saanut sieltä hyviä kuvia, mutta nyt ne näyttää ihan hyvältä? Mutta todellisuus oli siis vielä paljon, paljon hienompi! Ja tuo Borgundin uskomaton kirkkokin on siinä ihan lähellä - taitaa olla peräti samassa kunnassa?

   Meidän virhe oli, että tehtiin edestakaisin reissu päivässä, niin tuli vähän kiire tuolla perillä. Siellä kannattais viipyä vähän kauemminkin.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!