lauantai 4. maaliskuuta 2017

Spelttinen vuokaleipä ja ekopaastoKirjoitin joku aika sitten siitä, miten me voisimme alkaa kuluttajista tuottajiksi. Yksi kohta listassa oli, että opettele leipomaan leipää. No minähän opettelin. Tai ehkä oikeammin opettelin sen uudestaan.

Mulle oli muodostunut kuva, että leivän leipominen on jotenkin työlästä ja siihen pitää oikein ryhtyä. Mutta eihän se niin ole, vaan vuokaleipä syntyy tosi helposti ja aika nopeastikin. Monelle varmaan tuttu juttu, mutta ehkä joukossa on muita kaltaisiani, jotka luulevat leipomisen olevan jotenkin hankalaa. Nyt tästä on tullut jo lähes rutiini ja leipä syntyy siinä muiden juttujen sivussa.

Leipä on ollut pitkään pannassa ja itsekin olen sen syöntiä vältellyt jo kauan. Olen syönyt lähinnä siemennäkkäriä, joka sekin on toki hyvää. Omalla kohdalla leivän syöminen ei ole nyt kuitenkaan ainakaan pahentanut oloa, ehkä pikemmin päin vastoin. Mutta toki kannattaa miettiä, mitä siihen leipään laittaa. Itse en käytä ollenkaan valkoista vehnää, vaan pääasiassa spelttiä. Itse uskon speltin ihmeelliseen voimaan, niin kuin uskoi Hildegard Bingeniläinenkin (mikä kiehtova nainen!). Hildegardista voit lukea vanhan juttuni täältä.

Käytin pohjana täältä löytämääni reseptiä, mutta muuntelin sen seuraavaan muotoon:

Vuokaleipä

0,5 l vettä (n. 40 asteista)
1 pussi kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
n. 2 tl suolaa 
1 rkl siirappia (itse käytän vaahterasiirappia)

sekoitetaan ja annetaan kuplia liinan alla puolisen tuntia

n. 5-6 dl spelttijauhoa 
n. 1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
n. 1 dl pellavarouhetta

Lisätään vähitellen alustaen. Itse olen käyttänyt puukauhaa, koska taikina saa jäädä löysäksi.

Annetaan taas kohota liinan alla puolisen tuntia.

Nosta taikina vuokaan. Itselläni on aika suuri ( 2 l ) vuoka, mutta jos käytät pienempää vuokaa, tästä tulee kaksi leipää.

Päälle runsaasti sesaminsiemeniä

250 astetta uunin alatasossa, noin puoli tuntia.


Ota heti pois vuoasta ja anna jäähtyä liinan alla, niin tulee rapeampi kuori. 


Edit 5.3. Olen käyttänyt spelttiä ihan venhäjauhon sijaan, mutta luin juuri Birkkalan tilan sivuilta muutaman jutun, jotka kannattaa ehkä ottaa huomioon:

- Speltin sitko on vähän huonompi kuin vehnällä. Sen huomaa vaikka lettuja paistaessa. 

- Ydinspelttijauholla voi korvata vehnäjauhot kokonaan.

- Täysjyväspeltillä voi korvata vehnäjauhot osittain. Tosin tein tuon leivän tänään kokonaan täysijyväspelttijauhoista ja onnistui hyvin. Onnistumisen salaisuus saattaa piillä pellavarouheessa, joka lisää taikinan sitkoa.

- Speltillä leivottu taikina kannattaa jättää vähän löysemmäksi kuin tavallinen vehnätaikina.

- Speltillä leivottaessa paistoaika on hieman alhaisempi, mutta paistoaika puolestaan pidempi.( Eli seuraavan kerran kokeilen tuon leivän kanssa vaikkapa 225 astetta/ 40 minuuttia )

- Jos speltin käyttö epäilyttää, aloita kokeilu resepteillä, jotka on suunniteltu nimenomaan speltille. Reseptejä löytyy vaikkapa tuolta Birkkalan sivuilta.


***


Suomessa vietetään muuten parhaillaan Ekopaastoa. Vielä ehtii mukaan. Tämä on hieno ajatus, kannattaa tutustua!

Käy kulkemassa Ekopaastopolku

tai tykkää facebook-sivusta

Myös Lady of The Mess - blogissa on aiheesta hyvä juttu!

4 kommenttia:

 1. Nam, tekee mieli ryhtyä leipomaan. Kaikki aineetkin löytyisivät kaapista. Minäkin olen ihastunut spelttiin. Teen täysjyväspeltistä kaikki piirakkapohjatkin ja pitsan pohja tietysti myös. Lähimarketista saa onneksi luomuspelttijauhoa. Ekopaasto on paikallaan, minusta tuntuu, että paastoan jatkuvasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi leipä on kyllä tosi helppo ja hyvä - suosittelen! Mäkin käytän spelttiä lähes kaikkeen - letut ja pannaritkin onnistuu speltistä hyvin - ja ne piirakapohjat. Täältäkin löytää luomuspelttiä aika helposti, vaikka monen muun luomujutun kanssa voi olla vähän hankalaa.
   Juu, vegaanipaastosta ekopaaston kautta pääsiäiseen :). Tuollaiset tempaukset on hyviä, mutta itselläkin on kyllä jonkinlainen ekopaasto päällä koko ajan - tai yritän muuttaa kulutustottumuksiani, välillä paremmalla ja välillä huonommalla menestyksellä. Mutta yritän kovasti. Äkkiä tosta leivänkin leipomisesta on tullut rutiini.

   Poista
 2. Kiva, jos ekopaasto innostaa - se on mainio kampanja!
  Ja koska omiin paastolupauksiin kuului vaalean viljan välttely, hienoa, että muistutit spelttijauhoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä kampanja mielestäni. Isompi muutos alkaa aina pienistä jutuista. Siitä että muuttaa edes jotain. Tai edes tulee tietoiseksi omista valinnoistaan ja toisaalta vaihtoehtoisista tavoista toimia.
   Spelttijauhot on loistava vaihtoehto, ja sopii mielestäni ihan kaikkeen.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!