keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Puutarhauutisia


Tulipa pitkä tauko - pahoittelen. Täällä kaikki kuitenkin ihan mallillaan meillä kaikilla. Tiiviimpi työrupeama vain vei mehut, enkä halunnut ottaa bloggaamisesta stressiä - se kun ei ole tämän tarkoitus. 

Tässä vähän mallia kasvimaasta, jonka kanssa olen noudattanut tänä vuonna ns. vapaata kasvatusta. Toisin sanoen ollut tosi laiska. Esimerkki siitä, että ei se aina ole niin justiinsa puutarhahoidossakaan, vaikka mummini varmaan saisi sätkyn tämän kasvimaan nähdessään. Ja varmaan äitikin. 

Olen kastellut ainoastaan uusia kylvöksiä ihan silloin alussa, kitkenyt läpi kai kaksi kertaa, ehkä kolme. Jäi nokkosvedet tekemättä ja kompostimultasäkki ostamatta. Esikasvatuksetkin suurelta osin. Lykkäsin vaan kurpitsantaimet ihan tavalliseen multaan, vaikka siinä vaiheessa oli jo nähtävissä, että maa ei ollut kummoista - se kasvoi lähinnä sammalta. Samettiruusut kylvin suoraan maahan, en ehtinyt esikasvatella. Lehtikaalin taimet ostin puutarhamyymälästä. Ehkä se fiksuin veto oli, että koko viljelys oli tosi pitkään harson alla, joten se selvisi kylmästä alkukesästä ja niistä miljoonista kaalikärpäsistä. Vuokraisännän viljelykset eivät nimittäin olleet ihan yhtä onnekkaita ja vaikutan taas varsinaiselta viherpeukalolta omine viljelyksineni.

Mutta niin vain kävi, että Äiti-maa piti huolen lopusta. Olen saanut tuolta salaatit, lehtikaalit, porkkanat ja nyt jopa kesäkurpitsat. Puhumattakaan noista samettiruusuista, joista tuli upeat. Olen kiitollinen ja lupaan olla ensi kesänä vähän ahkerampi. Olenkin oikein tyytyväinen, varsinkin kun muistaa lähtötilanteen :).Hyvää syksyn alkua, yritän vähän aktivoitua tämän bloginkin kanssa. Kyllä mulla juttua riittäisi, kun vain saisi sen tänne koneelle :). 

Ps. Tuosta samettiruususta: kyseessä on linnétagetes "Burning embers", se on vanha ruotsalainen kulttuuriperintökasvi 1920-luvulta.  Helppo ja upea. Siemeniä saa tilattua ainakin Impectasta. Suosittelen!

10 kommenttia:

 1. Ihana sato ja niin kaunis paikka... Tuota samettiruusua olen nähnyt joskus Ruotsissa, paikan puutarhuri näytti, kuinka terälehtien alapuoli on keltainen, kuten noissa näkyy olevan. Ja kukat aika pieniä, todella kauniita! Kiitos vinkistä, laitan muistiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvissa ei ihan välity tuon samettiruusun kauneus, se on oikeasti tosi samettinen eikä kukatkaan ihan pieniä ole. Toimii hienosti myös leikkokukkana.

   Tuohon samettikukkaan liittyy tarina, että henkilöt, jotka restauroivat Linnén puutarhaa Uppsalassa 20-luvulla, löysivät vielä siemeniä Linnén herbariosta ja onnistuivat kasvattamaan niistä kasveja. Tämän sanotaankin olevan hyvin puhdas ja alkuperäinen tagetes patulan edustaja. Tiedä häntä :). Joka tapauksessa tämä kasvaa vähän villisti rehottamalla ja on noin 60 cm korkea. Tosi kaunis ja helppo kasvatettava myös meidän ilmastossa.

   Nämä pienet tagetesit on jollain maagisella kyvyllään vieneet mun sydämen - niistä kerrotuista ja pönäköistä en itse niin välitä :).

   Poista
 2. Kiva! Mukava kuulla Sinusta, kaipailin koastikin. Syksyä täälläkin ja - puolukoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :). Kyllä sitä tahtoo tulla vähän ikävä, jos joku tuttu blogi jää yhtäkkiä tauolle. Saattaa tulla huolikin. Sikäli oli vähän huono omatunto, että en saanut edes sellaista pientä "kaikki hyvin" välipostausta aikaiseksi. On tietysti myös mukava kuulla, että olet ikävöinyt - antaa taas motivaatiota kirjoittaa :).

   Täälläkin puolukat kypsyy kovaa vauhtia, mutta vielä onneksi ehtii.

   Poista
 3. Hyvää syksyn alkua sinnekin! Minulle kävi toisin, kesällä olin ahkerana blogissa, nyt en enää taas ehdi töiltä ja muilta menoilta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se tahtoo vähän niin olla, että työ vie välillä paitsi ajan niin myös mehut siinä määrin, että ei vain jaksa eikä pysty enää illalla kirjoittelemaan mukavia juttuja :).

   Mukavaa syksyä teillekin, pitäis kai joskus nähdäkin :). Miten sekin voi olla niin vaikeaa!

   Poista
 4. Mukava kuulla sinusta!

  tosi kaunis tuo samettiruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva, yritän olla vähän ahkerampi päivittäjä jatkossa. Tu samettiruusu on ihana! Mulla on ollut niitä maljakossa nyt monta päivää, ja se vain voi hienosti ja availee nuppujaan.

   Poista
 5. Samalta näyttää meidän kasvivalikoimat! Minäkin ostin valmiita lehtikaalin taimia, kun en jaksanut kasvattaa, ja sitten ostin vielä kaupan ruokaosastolta ruukkulehtikaalin ja tökin siitä lisää taimia maahan.

  Onkohan tuo ruåttalainen samettiruusu syötävä? Mielelläni ottaisin sellaisen tänne risteytymään meksikolaisteni kanssa, jos on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus voi ihan hyvin vähän oikaista ja ostaa valmiita taimia. Tai vaikka aina. Jos itse kasvattaminen ei tunnu hauskalta, niin sitten antaa jonkun muun tehdä se ja ostaa valmiit taimet. Nimittäin jos työtunteja laskee, niin ei varmasti tule kalliimmaksi sellaisessa normaalinkokoisessa peruspihassa :).

   Tuon samettiruusun siemenet taas laitoin suoraan maahan ja hyvin ehtii sekin kukkimaan. Yritin etsiä tietoa, jos tuo olisi syötävä, mutta en oikein löytänyt. Luulen kuitenkin, että enemmänkin koriste. Tuolta impectan sivuilta löytyy tosin muita lajikkeita joiden mainitaan olevan syötäviä. Ystävä kokeili lajia nimeltään "mexikansk" tagetes, ja se on nyt noin kaksi metriä korkea! Se ei tosin yleensä ehdi kukkimaan meidän ilmastossa.

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!