sunnuntai 2. elokuuta 2015

Yö korkeuksissa

Sen piti olla yö kuutamossa 1500 metrin korkeudessa, lämpimässä makuupussissa kirkkaan taivaan alla. Siitä tuli yö sateessa pressun alla noin viidessä lämpöasteessa. Pressun, joka ei ollutkaan tiivis, vaan päästi veden läpi. Onneksi makuupussi oli vesitiivis - ainakin melkein.

Tilanne oli niin absurdi, että kiroilemisen sijaan purskahtelin nauruun yrittäessäni löytää nukkuma-asentoa ja vetäessäni pipoa syvemmälle. Maatessani selälläni vesipisarat tipahtelivat kasvoilleni, mutta maatessani kyljelläni, meinasin valua pois makuualustalta ja pressuni alta. Siinä kuulkaa ehtii miettiä monenlaista yön kuluessa. Vaikka että kaikkeen sitä ihminen lähtee mukaan vapaaehtoisesti. Tai että kuinka paljon maailmassa on ihmisiä, jotka joutuvat nukkumaan joka yö vastaavissa olosuhteissa jollain pakolaisleirillä. Kun meinasi tulla vilu, kuvittelin maasta säteilevän lämpöä ja se auttoi. Kaikesta muusta epämukavuudesta huolimatta en palellut juuri ollenkaan yön aikana. 

Kun sateen vähän tauotessa kömmin märän pressun alta yöllä pissalle, edessäni avautui käsittämätön maisema. Täysikuu paistoi hetken pilvien raosta ja valaisi lumiset rinteet ja tunturijärvet hopeisiksi. En ole varmaan koskaan nähnyt mitään niin uskomattoman, satumaisen kaunista, ja yhtäkkiä kaikki epämukavuus oli sen arvoista.

Aamun valjetessa taivas selkeni, mutta yön siedettävä lämpö muuttui jäätäväksi tuuleksi. Makuupussi luovutti ja päästi veden läpi. Puoli viiden aikoihin oli pakko nousta ja lähteä liikkeelle. Muiden nukkuessa kävelin 1,5 km alas autolle hakemaan  kameran - vaikka ei näitä maisemia kameralla pysty kunnolla vangitsemaan. Kun kapusin takaisin leiripaikalle, savu nousi jo nuotiosta ja kahvi tuoksui nenään. Kohtasin väsyneitä mutta nauravia ihmisiä. Vanhimat meistä lähentelivät seitsemääkymppiä. Eivätkä olleet mielestään yhtään liian vanhoja tähän seikkailuun.

Ja paikka oli Fisketjernnuten 1527 moh, Valdresflya. Helppo tunturi vallattavaksi, mikäli joskus ajatte Valdresflyaa pitkin. 

8 kommenttia:

 1. Ohhoh mitä sissihenkeä! Hatunnosto. Upeat kuvat, vaikka ovatkin vain siivu elämyksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä aika sissi olo :). Tosin seuraavan kerran otan teltan mukaan ainakin varmuuden vuoksi…

   Mutta oli tosi hieno kokemus, enkä ole tuntenut itseäni pitkään aikaan näin terveeksi ja reipaaksi. Iski retkeilykärpänen monen vuoden jälkeen.

   Jotunheimenin kansallispuisto (tai tiukasti määriteltynä oltiin vähän sen ulkopuolella) on mykistävän hieno paikka.

   Poista
 2. Suomessa on talvella Lapissa jotain tuon tyylistä extremematkailua; turistit viedään pakkaseen yöksi...Sinulle olisi tuossa markkinarakoa! Hengissä-selviämisyö; Hannen opastuksella! Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, pitääkin miettiä. Itselle voisi kyllä hankkia lämmitettävän teltan ja antaa turistien palella :D.

   Poista
 3. Oi Jotunheimen, ihania muistoja sieltä!
  Aikamoista menoa, mutta varmasti upea kokemus ja mykistävät maisemat. Luin juuri jostain kuinka tärkeitä tuollaiset luonnon kauneuden ja 'suuruuden' kohtaamiset ovat ihmiselle ja mielenterveydelle ja onnellisuuden kokemiselle. Varmasti ihan totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotunheimen on ihmeellinen, mykistävä paikka. Kyllä sitä tuntee olevansa ihan eri tavala "hengissä" tuollaisen jälkeen. Ihmeellisen voimaannuttava kokemus kaikkineen.

   Tosin jos seuraavakin päivä olisi valjennut sateisena, en tiedä miten olisin suhtautunut… Olisinko ollut yhtä reippaana vai olisiko huumori loppunut.

   Poista
 4. Vau mikä suoritus! Onnittelut sissille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se melkoinen kokemus ja yön tunnit aika pitkiä.. En nukkunut varmaan silmällistäkään :).

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!