lauantai 4. heinäkuuta 2015

Intuitiivisesti laiturin nokassaTuossa joku päivä sitten purkauduin näistä joka tuutista tulevista elämänviisauksista ja elämäntaitovalmentajista. Kymmenen kohdan listoista, kuinka voi tulla onnelliseksi. Monissa jutuissa tietenkin paljon viisaita sanoja ja ajatuksia, mutta usein tuollaiset listat jäävät kovin pinnalliseksi. Ja varsinkin kun niitä tulee niin paljon.

Olen kirjoittanut vuosien varrella moneen valmistujaiskorttiin yhden kirjan alkusanoista napatun tekstinpätkän:

"Jos jokin on hyödyllistä ja auttaa sinua löytämään oman tiesi, käytä sitä. Jos ei, heitä menemään. Äläkä koskaan ajattele, että kirjasta luettu voisi korvata sen viisauden, joka kirkkaina hetkinä nousee esiin omasta sisimmästäsi."

Tuon oman sisäisen äänen kuunteleminen ei kuitenkaan ole aina ihan helppoa, sitä kun sotkee niin monenlaiset hälyäänet - niin ulkopuolelta tulevat kuin omassa mielessäkin pyörivät ajatukset. Mielessä pyörivä ajatustenvirta ja sisäiset keskustelut eivät nimittäin ole sama kuin sisäinen ääni.

Sisäinen ääni tulee syvältä kaiken muun hälinän alta. Sisäinen ääni on aina selkeä viesteissään. Se puhuu hiljaisella ääneellä, mutta selkeästi ja yksinkertaisesti. Se ei pohdi ja pyörittele, vaan se tietää ja kertoo.

***

Mutta kuten sanottu, kaikkien elämänviisauksien ja elämäntaitovalmentajien joukossa on paljon myös hyviä juttuja. Kuka tai mikä kenellekin on hyvä, voi tietenkin vaihdella. Siinä valinnassa kannattaa yrittää kuunnella sisäistä ääntään.

Itselleni tuli vastaan juttu johon tartuin: Katri Syvärisen "Kirjoita kevyempi kesä"- kirjoitushaaste. Se on  verkossa järjestettävä intuitiivisen kirjoittamisen kurssi, jossa "säännölliset kirjoitustehtävät auttavat tekemään oivalluksia itsestäsi ja elämästäsi". Intuitiivisesti voi tietenkin kirjoittaa ilman valmiita kysymyksiäkin, mutta tällaiset strukturoidummat jutut sopivat itselleni paremmin - tulee tehtyä. 

Olen nyt tehnyt tehtävistä jo puolet, joten voin suositella. Ihan kohtuuhintainen, mutta verkkokurssi. Henkilökohtaista valmennusta ei tule muuten kuin keskusteluosion puitteissa, johon valmentaja kuitenkin näyttää osallistuvan ihan kiitettävästi. 

Kaiken kaikkiaan aika simppeli juttu. Ei mitään terapiaa, vaikka tietenkin jossain määrin terapeuttista. Mutta tämän jutun varsinainen vahvuus on omien ajatusten selkeyttämisessä. Hyvien kysymysten ja tehtävien avulla löytämäni vastaukset ja oivallukset ovat tietenkin olleet sisälläni koko ajan, mutta sen verran sekaisin kaiken muun kanssa, että niitä on ollut vaikea sieltä löytää tai hahmottaa. Eli jos satut olemaan tilanteessa, jossa olet jotenkin hämilläsi eri ratkaisujen edessä, niin tämä voi olla hyvä tapa jäsentää omaa sisintään. 

Ja mainittakoon, että tämä ei edellytä mitään erityistä suhdetta kirjoittamiseen. Tässä ei ole tarkoitus tuottaa hienoa tekstiä tai tuijottaa oikeinkirjoitukseen. Käsialalla ei ole merkitystä. Tavoitteena on jäsentää oman mielen sisältöä, ehkä tehdä uusia oivalluksia ja mahdollisesti tavoittaa myös se sisäinen ääni tai sisäinen viisaus. 

Ja kuten sanottu: tämän voi toteuttaa ilman kurssiakin. Kirjoittaminen on hyvä tapa selkeyttää omia ajatuksiaan ja se toimii, vaikka kirjoituksen hävittäisi saman tien. Tiedän nimittäin, että monella on pelko siitä, että joku löytää kirjoitukset. Ainakin itse olen traumatisoitunut lapsuuden kokemuksista, jolloin siskot murtautuivat lukemaan päiväkirjaani :).

Hyvää viikonloppua! Nauttikaa lomasta ja ainakin kesästä, vaikka lomaa ei juuri nyt sattuisi olemaankaan!

2 kommenttia:

  1. Polkuni kulki Friolandian kautta blogiisi ja voi kuinka viehätyin juuri tästä tekstistä superkauniista kuvista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, että löysit tänne - tervetuloa lukijaksi! Toivottavasti vihdyt jatkossakin :).

      Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!