lauantai 28. joulukuuta 2013

Mitä jos?

Mitä jos tämä ei olekaan ihan normaalia vuosittaista vaihtelua vaan kyse onkin ilmastonmuutoksesta? Mitä jos talvet ovat jatkossakin tällaisia? Periaatteessa muutaman asteen lämpeneminen tuntuisi ihan mukavalta. Ihan noin itsekkäästi ja lyhytnäköisesti ajatellen. Vähän leudommat talvet sopisivat minulle. Periaatteessa.


Täällähän ei tarvitse pelätä taifuuneja tai tornadoja. Eikä laajoja metsäpaloja. Eikä merenpinnan kohoamista - aika korkealla kun ollaan. Mutta myös elämä jääkuoren peittämässä ympäristössä on yllättävän haasteellista ja suorastaan vaarallista. Onneksi ei joutunut olemaan tien päällä nyt joulun aikana. Teillä on tapahtunut paljon onnettomuuksia ja monet tiet ovat olleet kokonaan suljettuina voimakkaan tuulen tai vaarallisen liukkauden takia. 


Mutta jo tässä ihan lähiympäristössäkin riittänyt haasteita, ja pakko myöntää, juuri nyt asuisin mielelläni vaikkapa Australiassa tai Kaliforniassa. Tai edes Etelä-Euroopassa. Mutta täällä asun. Ei ole huonoja kelejä, on vain huonoja vaatteita, niin kuin norjalaiset sanovat. Joten tein minäkin vähän nettiostoksia. Taas kahdet kengät - kenkäfriikki kun olen…


Tai yhdet nastakengät, ja sitten tuollaisen "sievän" jutun, jota voi käyttää vaikkapa niiden Roomasta ostamieni nilkkureiden kanssa :).


Minusta tulee kohta Begnadalenin Imelda Marcos ja tarvitsen kengilleni pian oman huoneen. Tosin sen sijaan, että ostaisin aina vaan korkeampia korkoja, ostan aina vain järeämpiä pohjia ja kestävämpiä kumisaappaita :).


Uusimmat kenkähankintani ovat vielä matkalla, joten siihen asti yritän edetä pitäen kiinni seinistä ja pahimmissa paikoissa mennään kontaten. Kuvat otin ikkunan kautta, koska en uskaltanut viedä kameraani ulos :). Jää alla, vesi päällä ja mäkinen maasto on aika ikävä yhdistelmä. 

Että tällaista maalaiselämää täällä tällä kertaa. Mutta viikon kuluttua voi olla onneksi jo täysi talvi ja juuri nyt olen kiitollinen nopeasti vaihtuvista keleistä. Ehkäpä tämäkin tästä vaihtuu joksikin muuksi.

6 kommenttia:

 1. Noita ihan samoja varustuksia olen itsekin haikaillut. Icebug-kenkiä olen ihaillut jo kauan mutta täällä ei ole tänä vuonna ollut vielä tarvetta minkäänlaisille piikeille. Meillä oli talvi noin viikon ajan ja sitten tulikin +10 ja vesisateet - ja sitä säätä jatkuu vieläkin... Joten meillä on kesä. Aikaisempinia talvina olisi kyllä ollu käyttöä noille raudoillekin. Mistä tilasit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on ollut sen verran usein näitä jääkelejä, että oli pakko hankkia kunnon varusteet. Mä katselin noita rautoja jo tuossa marraskuussa, mutta jätin sitten hankkimatta kun tuli sitä lunta - no, nyt olen sitten myöhässä... Raudat tilasin Enklere liv-nettikaupasta ja Icebugit Outnorth.no nettikaupasta.

   Pääsin muuten etukäteen testaamaan noita rautoja yhdeltä ystävältäni ja ne olivat yllättävän hyvät. Pitivät taatusti, mutta eivät kuitenkaan tehneet liikkumisesta mitenkään hankalaa ainakaan näissä olosuhteissa. Ja ovat aika kätevät laittaa jalkaan ja ottaa pois.

   Poista
 2. Minä haluan vielä uskoa, että nämä lämpimät johtuvat siitä, että auringin rata kulkee nyt lähempänä kuin tavallisesti. Muutaman vuoden päästä se rata taas alkaa liukumaan kauemmaksi ja ehkä läpseni pääsevät nauttimaan oikeista talvista. (Tosin viime talvena viimeksi taisi olla ihan kamalan talvista, joten en ole aivan varma tästä teoriastani... eli ei ole tieteellisesti todistettu)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, viime talvi oli ainakin täällä niin hirveän pitkä ja luminen, että ei tämän perusteella voi mitään johtopäätöksiä vetää - voi tulla vielä koviakin talvia. Ja hyvin ehtii tulla lunta vielä tänä talvenakin. Mutta jos miettii noita kovia, jatkuvia myrskyjä ja tulvia jotka vaivaavat Eurooppaa, niin se tietysti vähän huolestuttaa.

   Poista
 3. Ilmastonmuutoksen toteutuminen taitaa oikeasti todentua vasta pitkällä aikavälillä, paljon pidemmällä kuin mitä me tässä muutaman vuoden aikana olemme seuranneet. Toisaalta kannattaa muistaa, että vaikka ilmasto lämpenisi, vuosittainen vaihtelu on ja pysyy.

  Pitäisi muuten minunkin hankkia nastat vaikka kumisaappaisiin. Nyt on lumetonta ja jäätöntä, mutta kyllä se pääkallokeli vielä tulee tänäkin talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni on ollut joskus sellainen vähän lapsellinenkin ajatus, että sehän olisi vaan kiva, jos täällä lämpenisi muutamalla asteella. En ole paljon miettinyt, mitä se merkitsisi lähempänä päiväntasaajaa tai vaikkapa Malediiveilla. Nyt on ollut hyvä miettiä, mitä se saattaisi tarkoittaa ihan tässä omankin navan ympärillä: hyvin pienetkin asiat saattavat tehdä elämästä hyvin vaikeaa - ei sen tarvitse olla tornado. Tämä yhteiskuntamme onlopultakin hyvin haavoittuvainen luonnonvoimien edessä.

   Ilmastonmuutoksesta taas ajattelen, että se ei ole jotain, joka tapahtuu yhtäkkiä, vaan toteutuu koko ajan ja on tapahtunut jo jonkin aikaa, vaikka seuraukset eivät vielä selvästi näkyisikään. Tällaiset leudot talvet ovat ihan normaalia vaihtelua, mutta myös ilmastomuutos etenee vääjäämättä. Ja siinä vaiheessa kun voimme tilastollisesti todeta, että tämä oli nyt sitä ilmastonmuutosta, on jo liian myöhäistä tehdä yhtään mitään. Ja saattaa olla jo nytkin. Tässä asiassa olen valitettavasti pessimisti, enkä oikein jaksa luottaa ihmislajin viisastumiseen...

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!