keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Viisi minuuttia aurinkoa
Olen joskus aikaisemminkin kirjoittanut tästä vuoristoseutujen erikoisominaisuudesta, jonka itse olen nimennyt vuoristokaamokseksi. Vaikka aurinko ei näillä leveysasteilla jää kokonaan horisontin taakse, niin asuinpaikasta riippuen se saattaa jäädä näin talvella vuorten taakse. Esimerkiksi tällä tilalla tämä "kaamos" kestää puolitoista kuukautta, mutta tuolla naapuritilalla ainoastaan kolme viikkoa. 

Talojen ja tilojen sijaintia onkin aikoinaan mietitty tarkkaan ja yhä edelleen se saattaa vaikuttaa esim. talon hintaan. Jos talo on rakennettu laakson "väärälle" puolelle, niin pimeä aika saattaa olla kovinkin pitkä ja piha saattaa olla varjoisa myös kesällä. Eräässä syvässä laaksossa sijaitsevassa kylässä asia on ratkaistu niin, että vuoren seiniin on asetettu suuret peilit aurinkoa heijastamaan. Täällä ihan moiseen ei ole tarvinnut mennä.

Nyt kuitenkin tämän vuoden "kaamos" alkaa olla meidän osalta ohi, ja aurinko on nyt muutamana päivänä paistanut tänne sisälle asti. Ei se vielä nouse vuorten yläpuollelle, mutta paistaa jo hetken kahden vuoren välistä. Tänään sain nauttia auringon säteistä noin viisi minuuttia, mutta joka päivä vähän kauemmin :). 

Pakkanen paukkuu edelleen, mutta kuten sanottu, tämä on vain viivytystaistelua :). Aurinko nousee ja talvi muuttuu vähitellen kevääksi. Chilit pitäisi jo kylvää...

ps. ensimmäinen pahvilaatikko pakattu...

4 kommenttia:

 1. Hui, en tiedä, kestäisinkö asua paikassa, johon ei aurinko paista viikkoihin. Mulla oli yksi ostokriteeri talossani se, että tässä on loiva etelärinne ja etelän puolella vielä kyläniitty eli avaruutta, jotta aurinko pääsee paistamaan pihaan ja taloon. Vuoristo onkin toki toinen juttu, täällä mäet ovat vain pieniä ja loivia. Silläkin on silti suuri merkitys kevään aikaisessa tulossa pihaan, ettei se vietä pohjoiseen päin.
  Peilit vuoren seinämissä, nerokasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se muutama viikko menee, mutta tämä puolitoista kuukautta on aika pitkä aika... En ole koskaan oikein ajatellut, miten aurinko paistaa sinne seuraavaan kotiini, mutta ei ainakaan vähemmän kuin tähän. Ja ihan totta tuo, että pihan sijainti saattaa vaikuttaa aika radikaalistikin kevään tuloon ja kasvukauden pituuteen. Kyllä noilla pohjoiseen viettävillä rinteillä tehdään lumitöitä paljon pidempään kuin täällä.

   Tavalliseen kaamokseen verrattuna tässä "vuoristokaamoksessa" on tosin se hyvä puoli, että ei tarvitse kovin kauaksi lähteä saadakseen valohoitoa. Vähän kävelee ylämäkeen, niin pääsee aurinkoon :).

   Poista
 2. Mä en osaa oikein ajatella millaista olis jos aurinko ei paistais pitkään aikaan. Luultavasti tää sopii mulle paremmin. Olen muuten eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimästi tervetuloa lukijaksi! Tulen ilman muuta vastavieralulle. Olen viime aikoina ollut vähän saamaton päivittämään blogiani, mutta yritän tässä taas skarpata.

   Juu, kyllä mäkin se auringon mielummin valitsisin :). Onneksi kuitenkin aurinko ei täällä ole kokonaan pois, vaan paistaa talvellakin tuonne vuorten rinteille, ja kovin pitkään ei tosiaankaan tarvitse kävellä ylämäkeen, niin pääsee aurinkoon :).

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!