maanantai 10. kesäkuuta 2013

Työtä ja juhlaa

Aika monesta blogista saa lukea nyt sellaisia huonon omantunnon postauksia. Kun on mukavampi nauttia kesästä ihan oikeasti, eikä vain kirjoittaa siitä blogissa, ja kirjoittelut jää sitten vähän vähemmälle.  Mutta niinhän sen pitää ollakin. Tietenkin! Pohjolan kesä on niin lyhyt, että siitä pitää nauttia silloin kun se on. Silloin kun sattuu paistamaan ja on lämmintä. Ja luulen ja toivon, että lukijoillakin on muuta tekemistä kuin lukea blogeja.
 
 
No, näin on käynyt minullekin. Viimeiseen viikkoon on mahtunut monenlaista. Olen nauttinut kesästä, mutta toisaalta myös painanut ihan älyttömästi töitä. Onnekseni minulla on työ, jossa voin yhdistää nämä kaksi asiaa :). Valmistelin tuolla ravintolassamme konfirmaatiojuhlia ja siivosin nukkuma-aittoja. Kun paikat oli nättinä, siirryin itse toisaalle juhlimaan ystävieni pojan konfirmaatiota. Ne olivat vähän pienimuotoisemmat, mutta tunnelmaltaan vähintään yhtä mukavat kuin tuollaiset suuremmat juhlat.
 
Lapset saattaisivat tosin keksiä parempaakin tekemistä tällaisena hienona kesäpäivänä kuin patsastella kansallispuku päällä :D.Konfirmaatio on täällä paljon isompi juttu kuin Suomessa. Sitä juhlitaan kunnolla ja sukulaisia tulee hyvinkin kaukaa. Väki sonnustautuu parhaimpiinsa, useimmat kansallispukuihin. Vieraille tarjotaan lämmin ruoka ja kakkukahvit päälle. Täällä on myös tapana, että vieraat osallistuvat kakkujen tekoon ja monella vieraalla onkin täytekakku mukana. Ja kakkuja näissä norjalaisissa juhlissa sitten riittääkin :).


Istuin pihalla koivun katveessa ja katseln Begna-joelle. Aurinko paistoi, linnut lauloivat, lapset kiljuivat riemusta puutarhaletkun vesisuihkussa, ympärilläni puheensorina. Norjaa, englantia ja suomea. Ihmettelin taas tätä elämää. Miten se saattaa heittää meidät niin yllättäviin paikkoihin ja ihmeellisiin kohtaamisiin. Juttelemaan belgialaisen sairaanhoitajan kanssa täällä norjalaisessa pikkukylässä. Tai tuon ripille päässeen zimbabvelaispojan tänne kauas pohjolaan, kikattelemaan punatukkaisten norjalaispoikien kanssa, puhumaan sujuvaa begnadalenin murretta.
 

 
Ja nurinkurisesti tuntuu, että täällä kansallispukujen ja norjanlippujen keskellä tuo erinäköinen poika on paljon tervetulleempi kuin Suomessa koskaan ja suomalaisten keskustelupalstojen maahanmuuttokeskustelut tuntuvat kaukaiselta kärpäsensurinalta. Minkälainen rikkaus on tutustua näihin ihmisiin, jotka ovat kaikki lopulta ihan samanlaisia pelkoineen, toiveineen ja unelmineen. Kielet vaihtelevat ja ulkonäkö saattaa vaihdella, mutta samoja ihmisiä olemme kaikki. Elämä voisi olla niin hienoa jos pelkäisimme toisiamme vähän vähemmän.

4 kommenttia:

 1. Hei Hanne :)
  Aika yllättävää nähdä että Norjassa kansallispuvut ovat ihan yleisessä käytössä ja että nuoretkin niitä harrastavat.

  Siellä jossain teilläpäin on nyt sitten minun mieskin... En ole vielä aihetta tutkaillut tarkemmin mutta ymmärsin että Norjan etelärannikolla rakentavat öljynporauslauttaa. Katsotaan saanko aikaseen käydä kylässä kesän aikana :)

  Kesällä sattuu ja tapahtuu koko ajan mutta ei vaan ehdi / malta istua koneelle päivittämään... Saati sitten että saisi tehtyä jotain järkevämpää ja informatiivisempaa juttua.
  Mutta mukavaa kesää sinulle. Tervetuloa terasille teelle jos joskus maailmassa näillä nurkilla liikut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norjassa käytetään tosi paljon kansallispukuja, mikä on tosi hienoa. Ja minkälaisia kansallispukuja siellä onkaan! Upeita! Olen itsekin ajatellut hankkia kansallispuvun, suomalaisen tosin. Tuolla sille olisi käyttöä ja se ratkaisisi monta pukeutumisongelmaa. Tytöt saavat usein tuollaisen kansallispuvun (bunad) juuri konfirmaatioon. Ne ovat hirvittävän kalliita ja tarkoitus olisi, että niihin mahdutaan sitten koko loppuelämän ajan :).

   Kiitos kutsusta! Istun nyt Hki-Vantaalla odottamassa jatkolehtoa, mutta lennän siitä yli Ouluun. Voin vilkuttaa koneen ikkunasta :). Mutta ei sitä koskaan tiedä...

   Norjassa kannattaa muuten lähteä käymään, jos vain tulee tilaisuus!

   Poista
 2. Kiva postaus :).
  Itselläkin jäänyt vähemmälle blogiin kirjoittelu, kun on ollut niin kaunista ja lämmintä, ja sitä kesällä nauttii enemmän ulkoilusta ja muusta touhusta.
  Kauniita ovat kansallispukunne :) ja kyllä niitä täälläkin voisi enemmän käyttää. Mukavaa kesää sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa kesää sinullekin! Nythän se on just kauneimmillaan :)

   Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!