tiistai 3. tammikuuta 2017

Linssikeiton voimalla kohti kevättä




Tänään lähti joulukoristeet takaisin laatikkoon ja oma katseeni on jo kovasti suuntautunut kevääseen. Sikäli tietysti vähän yltiöpositiivista, että se kovin talvin on todennäköisesti vasta tulossa, mutta ei haittaa - pääasia, että valo lisääntyy. Sillä ihan niin kuin joulussakin, nimenomaan se kevään ja kesän odotus on sitä parasta aikaa - kun kaikki on vielä edessä. Mutta vaikka mulla on jo kovasti kevättä rinnassa, niin kylmä säärintama lähestyy myös Norjaa ja nyt on hyvä hetki syödä keittoja.

Olen toki joskus maistanut linssejä, mutta ihmetellyt aina, miksi ihmiset niitä hehkuttavat. Omassa suussani ne ovat maistuneet lähinnä vain jauhoisilta, enkä ole sitten vaivautunut tutustumaan asiaan sen enempää. Paitsi että jossain "uuden ja terveellisen elämän" puuskassani olen tietenkin hankkinut niitä tuonne kaappiin, niin kuin kaikkea muutakin terveellistä. Ruokakomeroni sisältö on nimittäin huomattavasti terveellisempi ja monipuolisempi kuin todellinen ruokavalioni, hah!

Tänään päätin kuitenkin täyttää aukon sivistyksessäni ja valmistaa linssikeiton ennen kuin joskus ostamani punaiset linssit menevät vanhaksi. Googlaamalla löysin reseptin jonka kaikkia ainesosia löytyi kaapeista, ja kun keiton nimikin on Maailman paras linssikeitto, niin eihän se nyt suorastaan pahaa voi olla. Eikä ollutkaan - oli nimittäin taivaallista, eikä taatusti viimeinen linssikeittoni! En muista, milloin olisin syönyt jotain yhtä hyvää. Tätähän voi varmaan soveltaa vähän sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Oma hieman sovellettu ohjeeni tässä:

2 rkl voita
1 tai 2 sipulia, koosta riippuen
3 valkosipulin kynttä
2 tl kurkumajauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1/4 tl cayennepippuria
1/2 tl väkevää chilirouhetta
1,5 rkl hyvää merisuolaa
2 purkkia (á 400 g) tomaattimurskaa
1,1 l vettä
3 dl punaisia linssejä kuivana
2 dl kermaa


- Sulata voi kattilassa, lisää mausteet ja anna niiden kiehahtaa (älä polta!), 
- Lisää silputtu sipuli ja valkosipuli ja kuullota hetki miedolla lämmöllä (älä ruskista).  
- Lisää tomaattimurska ja vesi, kuumenna ja anna kiehua muutama minuutti. 
- Lisää kylmällä vedellä huolellisesti huuhdotut linssit ja anna kiehua puolisen tuntia, sekoittele     välillä. 
- Lopuksi lisää kerma ja anna vielä kiehahtaa.

Tämä annos on noin kuudelle hengelle, itse syön tästä kahtena päivänä ja loput menee pakkaseen - kätevää!

Bon appétit!
TallennaTallenna

4 kommenttia:

  1. Linssikeitto on valtavan hyvää! Teen sen yleensä kreikkalaisen ohjeen mukaan, mutta nyt aion kokeilla tätäkin versiota. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on mulla ollut kyllä ennakkoluulojen aiheuttama aukko sivistyksessä, niin monet kun linssikeittoa ovat ylistäneet. Oli kyllä hyvää, pitää tehdä toistekin ja eri versioina. Ja tämä oli sitä paitsi paljon täyttävämpää ja piti nälkää paljon paremmin kuin pelkkä kasvispohjainen keitto.

      Poista
  2. linssikeitto on minusta todella hyvää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinhän se on. Ihanaa suorastaan. Aika kauan kesti, että pääsin sitä kunnolla maistamaan :D.

      Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!