torstai 25. kesäkuuta 2015

Jos metsään haluat mennä nyt









Tuo elämääni yllättäen ilmestynyt torppa on keskellä metsää. Hirvien, peurojen ja susien mailla. Siellä on entisiä metsälaitumia, joissa kullerot kukkivat kultaisina. Mustikkamaita ja lakkasoita. Vanhoja puita, jotka ovat saaneet vanheta arvokkaasti ja kuolla yhtä arvokkaasti luonnollisen kuoleman. Se on niin kaukana valtaväylistä, että siellä voi vielä kokea täydellisen hiljaisuuden.

Kävelin aikoinaan italialaisvieraan kanssa suomalaismetsässä, ja hänelle oli täysin käsittämätön ajatus, että voi kävellä kolme tuntia luonnossa tapaamatta ketään. Hän ei myöskään kyllästynyt kuuntelemaan erämaajärven hiljaisuutta vaan nojaili tuntitolkulla mökin verannan kaiteeseen tuijottaen tyyntä järven pintaa.

Meille pohjoismaalaisille metsä on niin tuttu, että emme aina ymmärrä sen ainutlaatuisuutta ja hienoutta. Eve Friolandiasta kirjoitti tästä samasta aiheesta, ja kehoitti viemään ulkomaalaiset turistit Sibeliusmonumentin sijasta metsään. En voi olla enempää samaa mieltä. Ja jos ei ole ulkomaalaisia vieraita, niin viekää edes itsenne.

Ja tässä taas ne faktat:

  • 10 minuuttia metsässä: verenpaineesi alkaa laskemaan ja pulssisi tasoittumaan.
  • 20 minuuttia metsässä: tunnet kuinka mielialasi kohoaa.
  • 1 tunti metsässä: tarkkaavaisuutesi paranee.
  • 2 tuntia metsässä: elimistösi puolustuskyky paranee.
  • Retki metsään myös rauhoittaa, rentouttaa, vähentää stressihormonin eritystä ja parantaa keskittymiskykyä.
  • 60% ympäristöstäsi pitäisi olla metsää, jotta voisit hyvin.
  • 300 metriä on pisin kävelymatka, joka hyvässä asuinympäristössä on lähimpään metsään tai puistoon.
  • 4% suomalaisista määrittelee itsensä kaupunki-ihmisiksi.
  • Metsän myönteiset terveysvaikutukset alkavat näkymään kaupunki-ihmisessä kun metsässä vietetään vähintään 5 tuntia kuukaudessa.
  • Yhtenäisen, pääasiassa luonnon ääniä sisältävän luonnonmetsän terveysvaikutukset ovat parempia kuin rakennetun viheralueen tai puiston.
  • Metsäreissun hoitava vaikutus vähenee jos retkestä tulee väkisin suorittamista rennon samoilun sijaan.
  • Mitä useammin metsässä käyt ja mitä pitempään siellä viihdyt, sitä paremmin voit!


Lähteet: Forest & medicine -tutkimus ja Metsäntutkimuslaitos.

7 kommenttia:

  1. Kyllä, metsässä samoilu rauhoittaa ja saa ajatukset pois kaikesta tyhmästä.

    VastaaPoista
  2. Tämä on niin totta. Olen niin onnellinen kaiken suhteen aina kun tullaan metsäretkeltä. Tosin ihan samankaltaista täydellistä hiljaisuutta ei tästä meidän lähimetsästä silti löydy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla torpalla on aika täydellisen hiljaista, kiitos näiden vuorien. Isommat tiet jää vuorien taakse. (paitsi metsän, lintujen ja hevosten äänet). Eilen oikein kuuntelin, niin ei siellä kyllä mitään ihmisen aikaansaamaa ääntä kuulunut.

      Poista
  3. On kylla niin ihanan ja kotoisan nakoista (miinus nuo vuoret hehe). Metsa(kin) on yksi niita asioita, joita oon oppinut vasta arvostamaan sielta Pohjolasta lahdettyani. Taalla Texasissa on vaan hirveaa ryteikkoa, jonka lapi on aika mahdoton kulkea ja jos kulkeekin, niin pitaa katsella ymparilleen, ettei tormaa kaarmeisiin ja muihin "ihaniin" otuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on aika kotoisan näköistä. Vuoret tietenkin vähän tekevät oman säväyksen, mutta nekin ovat täällä aika lempeissä mittasuhteissa.

      Yksi asia, missä norjalaismetsät voittavat keskiverto suomalaismetsät, on metsien monimuotoisuus ja vanhat metsät - täällä vanhoja metsiä ja erämaita vielä riittää. Suomalaismetsät kun tahtoo olla nykyään sellaisia puupeltoja, jossa jokainen puu on samanikäinen.

      Poista
  4. Totta! Minulla oli hiljattain newyorkilainen vieras, jonka ainoa toive oli Suomessa päästä metsään!

    VastaaPoista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!