maanantai 9. syyskuuta 2013

Omenoita, omenoita

Täällä on jäljellä enää yksi vanha omenapuu, mutta siitäkin tulee melkoinen määrä omenoita ja pitäisi keksiä, mitä niillä oikein tekee. Aidan takana seisoo tosin viisi tyyppiä, joilla olisi varmaan hyvä ehdotuksia... 




Kissa ei ole tosin omenansyöjä, mutta osallistuu mielellään niiden pomimiseen :). No, hevoset saavat osansa, osa menee suuhun sellaisenaan ja osasta tulee varmaankin omenasosetta. 

Mutta osasta tulee, tai on jo tullutkin, sellaista vanhan ajan herkkua kuin omenapaistosta. Sitä syötiin aina lapsuudenkodissani, se on tosi helppo ja nopea tehdä ja uskomattoman hyvää vaniljakastikeen tai 
jäätelön kanssa. Tekeeköhän tätä enää kukaan? Ainakaan en ole koskaan kuullut...


Meillä puhuttiin aina omenapaistoksesta, mutta Kotiruoka- keittokirjasta resepti löytyy nimellä Toscaomenat.

Omenapaistos

muutama omena pilkotaan voidellun uunivuoan pohjalle - kuorineen tai kuorittuna. Makuasia. Minä laitan nämä kotimaiset kuorineen.

Perään n. desi vettä - riippuu vähän omenien määrästä.

Paistinpannulla sulatetaan n. 50 g voita. Siihen lisätään n.1/2 dl sokeria (omenoiden happamuuden ja oman maun mukaan), 2 dl kaurahiutaleita ja kanelia maun mukaan. Sekoitetaan kunnolla (ja seoksen voi antaa vähän paahtuakin). Kauraryyniseos kaadetaan omenien päälle.

Paistos uuniin keskitasolle, 200 astetta ja noin 25 minuuttia, kunnes kauraryyniseos on vähän ruskistunut.


Tolkuttoman hyvää! Suosittelen! Itse kokeilin tätä, Norjassa kun ollaan, rømmen eli paikallisen kermaviilin kanssa, mutta suosittelen vaniljakasteiketta tai jäätelöä. Äitini taisi syödä tätä joskus maidonkin kanssa.



Omenan kuoressa on reikä.
Jos siihen painaa korvansa kiinni
ja kuuntelee tarkasti,
voi veden ja tuulen ääniltä erottaa
astioiden helinää.

Toukka tiskaa.

( Risto Rasa. Metsän seinä on vain vihreä ovi )

4 kommenttia:

  1. Kyllä vaan, vielä tehdään omenapaistosta täällä ainakin - ja parasta minusta se on vaniljakastikkeen kanssa, smak;)
    Ihania syyskuun päiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se on niin helppo jälkkäri, että sitä ei paljon hehkutella :). Vaniljakastike on kyllä parasta. Tuota rømmeä vaan työnnetään täällä ihan joka paikkaan hampurilaisista vohveleihin ja siinä välissä vielä poronkäristykseen, joten piti kokeilla omenapaistoksenkin kanssa:D. Menihän se siinäkin...

      Täällä syksy tosiaan hellii, tänäänkin on yli +20 astetta lämmintä ja aurinko paistaa. Mutta niin se taitaa olla hieno syksy Suomessakin. Nautitaan siitä, kauniita päiviä!

      Poista
  2. Voi kun saisikin jostain omenoita! Me asutaan sen verran korkealla, että omenapuut eivät menesty - naapureilla on kokemusta.

    Omenoita voi kai kuulemma pakastaakin viipaleina. Luulen ainakin lukeneeni joskus jostain.

    Minä teen aina välillä uuniomenoita, joita sitten voi syödä vaniljakastikkeen kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ainakin Suomessa on sellaisia lajikkeita, jotka menestyvät pohjoisessakin.... mutta en tiedä, miten vuoristossa. Jonkinlaista suojaista paikkaa nekin kai tarvitsevat.

      Voi niitä varmaan pakastaa ja ainakin niitä voi kuivata. Mulla on tuollainen kuivurikin, joten jospa sitä sais aikaiseksi kuivata niitä vähän ja tehdä omaa mysliä :). Uuniomenatkin ovat muuten tosi hyviä :).

      Poista

Kommentit ovat blogin suola, joten on tosi kiva, jos osallistut kommentoimalla!